ŽIVOT

Nakon diplome slijepi rade na telefonskim centralama

11.04.2002.
u 00:00
* Potrebno je srušiti mnoge barijere kako bi slijepi nakon fakulteta mogli naći posao u struci jer je dosad većina njih radila na telefonskoj centrali, ali taj posao izumire pa tim studentima treba omogućiti bolju integraciju u akademskoj zajednici
Pogledaj originalni članak

Najveći problem slijepih i slabovidnih studenata je neprilagođena literatura i posebna informatička oprema koja je preskupa, istaknuo je predsjednik Udruge slijepih i slabovidni studenata "Šišmiš" Denis Rudić. Dodao je da slijepi i slabovidni studenti nakon što diplomiraju zbog predrasuda poslodavaca ne mogu naći posao u struci pa većina radi na telefonskim centralama.

- Literature za slijepe studente ima premalo pa su oni prisiljeni snimati predavanja na kazete koje kasnije preslušavaju. Na pojedninim fakultetima predavanja traju cijeli dan pa je ta metoda učenja neefikasna. Najbolji način učenja za slijepe studente je skeniranje knjiga iz knjižnice koje kasnije čitamo pomoću posebnih kompjutora prilagođenih slijepima. Ali - takva oprema je skupa pa ovisimo o pomoći Ministarstva znanosti i tehnologije i Studentskog zbora - rekao je predsjednik "Šišmiša" D. Rudić.

Sveučilišni profesori na predavanjima nemaju pomagala za slijepe, pa slijepi studenti koji žele uspješno studirati i polagati ispite najviše ovise o pomoći i suradnji profesora. Srećom, kaže Rudić, profesorima nije teško predavanja za slijepe studente napraviti na disketi, a kada dođu ispitni rokovi većina ispita polaže se usmeno.

Ipak, smatra Rudić, potrebno je napraviti računalnu radionicu za slijepe i slabovidne studente kako bi se olakšao pristup literaturi, a prije svega potrebna je arhiva za sadašnje i buduće slijepe studente.

Udruga "Šišmiš" zasad ima tridesetak članova, a većina ih studira na Filozofskom fakultetu, Pravnom i Ekonomskom fakultetu, a nekoliko ih je na Muzičkoj akademiji. Udruga "Šišmiš" odlučila je akademski obrazovanim slijepim osobama pomoći u zapošljavanju jer zbog predrasuda poslodavaca većina ne može dobiti posao u struci.

- Organizirat ćemo tribine na kojima ćemo razgovarati o problemima s kojima se susrećemo nakon diplomiranja, a cilj nam je informirati poslodavce i dokazati im da posao možemo obavljati kvalitetno bez obzira na sljepoću. Najteže nam je pribaviti novac za opremu jer su računala prilagođena slijepima mnogo skuplja od obične informatičke opreme. Slijepi studenti studiraju mnogo teže i skuplje pa je potrebno srušiti mnoge barijere kako bi slijepi studenti pri završetku studiranja mogli naći posao u struci. Naime, dosad je većina slijepih radila na telefonskoj centrali, ali taj posao izumire pa je potrebno srušiti barijere kako bi se slijepi studenti što bolje integrirali u akademsku zajednicu.

R. Vukadin

Pogledajte na vecernji.hr