Akademija zdravog kuhanja

Napokon ćemo i mi kod kuće lako zamijesiti domaći kruh

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Napokon ćemo i mi kod kuće lako zamijesiti domaći kruh
02.12.2015.
u 13:00
Na radionicama se polaznike uči kako brza hrana nije nužno i nezdrava i da postoje jednostavni, a ukusni recepti koji su brzo gotovi
Pogledaj originalni članak

Kako uspješno zamijesiti kruh, koja je tajna ukusnog kolača od jabuka i kako brzo i fino spremiti domaći namaz. Sve to, ali i još puno drugih kulinarskih trikova imali su prilike saznati polaznici Akademije zdravog kuhanja čija je ovotjedna tema bila "Organska hrana – recept zdravlja za sve generacije". Radionice organiziraju portal Dobar tek Spar, Ordinacija.hr i Centar za kulturu prehrane gdje se radionice i održavaju u Nazorovoj 18.

Nagovorila ga djevojka

– Sjećam se da je moja majka znala raditi domaći kruh, no ja ga nikada nisam probala napraviti iako već dugo planiram. Ovo mi je stoga idealna prilika da naučim dobar recept te ga počnem svakodnevno koristiti – rekla je Dubravka Čulić koja je naučila kako kruh treba dugo i jako mijesiti da bi se aktivirao gluten. Uz malo truda i praktičnih savjeta voditeljice, nakon sat i pol kuhanja bio je gotov ukusni crni kruščić s lanom i orasima, a polaznici akademije spremili su i dva namaza, quiche, salatu s kus-kusom te kolač od jabuka i zobenih pahuljica.

– Radi se o jednostavnim i brzim receptima koji su prilagođeni zaposlenim ljudima. Trudimo se pokazati kako brzo ne mora nužno biti i nezdravo – objasnila je voditeljica radionice Vanja Varga koja je napomenula kako postoji mnogo namirnica koje su zdrave i ukusne, a ne koriste se često. Tako se, primjerice, za zaslađivanje umjesto šećera može koristiti agavin sirup.

– Došao sam na radionicu na nagovor djevojke, a naučio sam puno korisnih informacija o organskoj hrani te brzom i jednostavnom načinu pripreme – istaknuo je Marin Relatić te napomenuo kako se i inače trudi jesti zdravo, no da su mu neke od namirnica koje je koristio na radionici nepoznate. Nikada, kaže, nije umjesto kravljeg koristio sojino mlijeko, a radi se o, otkrio je, veoma zanimljivoj i ukusnoj namirnici.

Slijedi vege tjedan

Radionica se, osim od zajedničkog kuhanja, sastojala i od kratkog uvodnog teorijskog dijela o organskom uzgoju i utjecaju pesticida. Tako su polaznici mogli saznati koliko je važno čišćenje organizma, a već idućeg tjedna radionice se nastavljaju, i to s temom "Zdravo, brzo, vege". Cijena radionice iznosi 150 kuna po osobi, a prijave se primaju na mail info@kulturaprehrane.hr ili na broj 01/481-4466.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
novkovka
15:29 02.12.2015.

većina(možda) i peče kruh doma jer je jeftinije i zdravije,i dulje traje nego kupovni pun kvasca.