"Okus doma"

Naručite jela iz naše Kuhaone, nudimo egzotično, a jednostavno

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Članovi projekta Okus doma koji otvaraju catering u kojem ce kuhati azilanti i imigranti
17.11.2015.
u 11:00
Azilanti pokreću catering, uskoro planiraju organizirati i dostavu, a želja im je otvoriti restoran u Zagrebu: Nadamo se da će ljudi kroz hranu zavoljeti i nas...
Pogledaj originalni članak

Da se put do srca najlakše može pronaći uz pomoć ukusne hrane, znaju azilanti koji svoju kulturu Zagrepčanima žele predstaviti preko afričkih, arapskih i bliskoistočnih specijaliteta. Naime, 20-ak njih uz pomoć volontera iz Centra za mirovne studije (CMS) u sklopu projekta "Okus doma" pokreće kulinarsku zadrugu koja će se baviti cateringom, za što su putem donatorske kampanje u zadnjih mjesec dana skupili 18.500 dolara.

Osjećam se prihvaćeno

– Već godinama radimo s migrantima, tražiteljima azila i azilantima te smo s vremenom shvatili da se najbolje zbližavamo kada kuhamo zajedno. Ljudima je lakše podijeliti svoju tešku priču kada je atmosfera opuštena, a u kuhinji je uvijek veselo – objašnjava Emina Bužinkić iz CMS-a, idejna začetnica projekta u sklopu kojeg je prošle godine već objavljena kuharica s najzanimljivijim receptima. S vremenom su, dodaje, počeli organizirati i kulinarske radionice te gostovati na festivalima, gdje su vidjeli da je hrana koju su pripremili azilanti uvijek tražena. Tada se javila ideja o pokretanju biznisa. Počinju s cateringom, a možda jednom otvore i restoran. Vjeruju u uspjeh jer je, kažu, zasad projekt jako dobro prihvaćen, a posebno se oko njegove realizacije trude sami azilanti.

S njih četvero razgovarali smo u Kuhaoni na Opatovini, gdje spremaju hranu dok ne unajme vlastiti prostor. Sadou Diagne iz Senegala, Prince Wale Soniyiki i David Taju Ajobi iz Nigerije te ChiChi Amare iz Etiopije veselo režu namirnice, a na meniju su im soupou kandja, tradicionalno senegalsko jelo koje kombinira govedinu i ribu s rižom, te tamia, pržene okruglice slanutka. U kuhinji vlada odlično raspoloženje jer svi vole kuhati. No, projekt je mnogo više od samog pripremanja hrane – kuhinja je mjesto gdje se osjećaju prihvaćeno, omogućava im da se druže te uklope u društvo.

– Jako mi se sviđa projekt, ali još više ideja koja stoji iza njega. Nadam se da će ljudi, ako probaju našu hranu i zavole je, možda htjeti bolje upoznati nas i našu kulturu – govori Sadou Diagne, koji je u Hrvatsku stigao prije godinu dana, a azil je dobio u ožujku. Navikao se na život u Zagrebu, stanuje na Borongaju, a prije tjedan dana počeo je i raditi.

Samo riječi hvale za Hrvatsku, gdje živi već četiri godine, ima i Prince Wale Soniyiki.

– Prvog dana kad sam stigao u Zagreb odlučio sam i ostati. Ljudi su dobri, mirno je i odmah sam se osjetio prihvaćeno – govori 30-godišnjak koji se u projekt "Okus doma" uključio čim je stigao u Hrvatsku. Drago mu je, dodaje, što ima priliku upoznati Hrvate s afričkom kuhinjom, koja koristi više začina, pa je stoga i ljuća.

– I hrvatska je kuhinja jako ukusna, a najbolje jelo zasigurno je sarma – govori Prince Wale Soniyiki, koji živi u Prečkom, a zaposlen je u jednoj IT kompaniji. Vremena kada je živio u Africi nerado se sjeća, radije govori o receptima i novom životu u Hrvatskoj.

"Chef" na studiju medicine

A zbog ljubavi u Zagreb je došla ChiChi Amare, dobri duh kuhinje, kako je nazivaju, koja se udala za Hrvata prije godinu dana. Na studiju medicine pak ovdje je David Taju Ajobi. Kuha s majkom od desete godine te kaže da mu je drago što u "Okusu doma" može prenijeti svoje znanje. Zasad je kuhao uglavnom prijateljima koji su bili oduševljeni, no nada se da će uskoro početi raditi i u profesionalnoj kuhinji.

Iz Centra za mirovne studije poručuju da bi catering mogao zaživjeti već početkom iduće godine, a prvi korak nakon skupljanja novca formalno je osnivanje zadruge. Od novca koji je prikupljen donacijama zatim će se unajmiti prostor koji je potrebno i opremiti.

Vesela ekipa već planira kupnju štednjaka, hladnjaka, zamrzivača, ali i posuđa te raznih namirnica i začina za početak rada. Ako im ostane dovoljno, planiraju uložiti i u kupnju dostavnog vozila. Za početak će se hrana pripremati za potrebe većih događanja i domjenaka, a kasnije planiraju primati i pojedinačne narudžbe

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.