Okolica Zagreba na nogama

Dižemo zečje nasipe jer će se pravi graditi u studenome

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
21.09.2017.
u 09:15
Cijelu prošlu noć stanovnici Svete Nedelje, Samobora, Vrbovca i Jakovlja, gdje je nestalo i struje, strepili od nabujale vode
Pogledaj originalni članak

Hvala bogu, sad je dobro. Voda se malo povukla, ali vreće nećemo ukloniti. Kažu da će opet kiša, pored zečjeg nasipa, pet metara od ulaza u svoju kuću, objašnjavao nam je jučer Slavko Jurinec.

Noć je, kaže, u Strmcu Samoborskom protekla u redu, i to zahvaljujući vatrogascima koji nisu napuštali teren.

Svaki put isto

Obilazili su ga i jučer kako bi se uvjerili da vodostaj pada, kao i drugdje na području Zagrebačke županije, te da će nastaviti padati.

– Svi se tome nadamo. Posljednjih godina, na sreću, nismo imali većih problema s vodom, ali svi se nerado sjetimo 2010., kad su nam prizemlja kuća bila potpuno poplavljena. Tad su nam obećali gradnju nasipa, koja traje i danas – govorio je Slavko Jurinec pokazujući nam usput dio nasipa kod potoka Rakovice koji bi u studenome napokon trebao biti završen, a time bi prestali i strahovi stanovnika tog dijela Svete Nedelje od poplava.

Nije, međutim, kritično bilo samo u njihovu gradu. S nabujalom vodom borili su se i stanovnici s područja Samobora, Dugog Sela i Vrbovca, općina Bistra i Stupnik, Pisarovine, koja je pomoć – 500 vreća pijeska – zatražila od Zagrebačke županije, te Jakovlja, gdje je nestalo i struje. U Gradecu Pokupskom je zbog izlijevanja Kupe bila zatvorena cesta, a isti problem, ali zbog potoka Gradne, imali su stanovnici samoborskih Ruda.

– Svaki put isto. Klizište, koje je aktivno posljednjih deset godina, zatrpa korito potoka, on se digne i odsiječe nas od svijeta – objašnjavali su stanovnici Ruda, iz kojih se voda jučer djelomice povukla.

Promatrali rijeku s mosta

Ne znači to da je opasnosti kraj, upozorili su u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je rano ujutro aktiviran Stožer civilne zaštite.

– Prema informacijama iz Hrvatskih voda, očekivani maksimalni vodostaji su uglavnom dosegnuti te se ne očekuju veći problemi – izvijestili su iz Stožera, ali su ipak u pripravnosti cijeli dan držali i županijski Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa i Vatrogasnu zajednicu. Od vode strahovalo se jučer i u Zagrebu, u kojem je Sava za dan i pol narasla dva i pol metra.

– Izgleda lijepo, ali i grozno, pogotovo kad se čovjek sjeti koliku ima moć – zagrebačku je rijeku opisala Mirela Lalić koju smo jučer sreli kako u društvu još nekih radoznalih Zagrepčana promatra tok Save s Mosta slobode. •

Vodostaj Save jučer je bio 355 centimetara, s laganom tendencijom pada. Metar i pol je to manje od najvišeg zabilježenog, onog u listopadu 1964. godine, kad je rijeka probila nasipe i poplavila trećinu Zagreba. Najviše su tad stradale Trešnjevka, Peščenica i Novi Zagreb, a u poplavi koja je zahvatila područje na kojem je živjelo 180 tisuća ljudi, život je izgubilo 17 Zagrepčana, a 65 ih je ozlijeđeno. Bez krova nad glavom tad je ostalo 40 tisuća ljudi, a poplavljeno je i oko 350 kilometara cesta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PR
prepri43
14:41 22.09.2017.

A ja upravo pomislih da se podižu zbog mogućeg povratka onih zečeva izbjeglih nakon one oluje 95.!

FC
fajter.coric
13:16 21.09.2017.

Jadni mještani što ih sve čeka kada dođe zima i ozbiljne padavine..