Ne vraćamo se u Remetinec

24.09.2007.
u 21:02
Pogledaj originalni članak

O razlozima zbog kojih je došlo do havarije u Kupskoj ulici jučer su progovorili čelnici Tehnike, izvođača radova na novoj zgradi HEP-a.

Nisu mogli predvidjeti
– Podzemna je voda prodrla kroz dijafragmu građevinske jame. To jednostavno nismo mogli predvidjeti – kazao je predsjednik Uprave Tehnike Filip Filipec. Prema geotehničkim istraživanjima, dodao je, koja su provedena prije početka radova, podzemna je voda bila na deset metara dubine pa nije postojala vjerojatnost da će ona poplaviti jamu.

No, prvom čovjeku Tehnike nespretno je “izletjelo” da je voda već počela curiti u jamu prilikom njezina iskapanja te da su je radnici ispumpavali. Koliko će stajati sanacija urušene ulice te na koji će način biti odštećeni njezini stanari jučer novinarima nisu znali objasniti čelnici HEP-a i Tehnike.

A upravo su njih željeli čuti i ojađeni stanari Kupske koji su se okupili pred zgradom HEP-a. Iako su došli na unaprijed dogovoreni sastanak, zaštitar im je iz neobjašnjiva razloga zabranio ulazak u zgradu. Uzalud je bilo preklinjanje da žele samo saznati što će biti s njihovom imovinom te koliko će dugo živjeti bez vlastita krova nad glavom.

Neće nas ušutkati
– Želimo da nam gospoda pronađu adekvatniji smještaj! Neka nam iznajme stanove, imaju novaca. Mi se u kvart više ne vraćamo ni mrtvi – ogorčena je bila stanarka Snježana Jaklović. Drvlje i kamenje sipali su ojađeni stanari na račun odgovornih za nesreću koja ih je iznanada snašla te zbog koje su morali u papučma bježati iz svojih domova.

– Misle da će nas moći ušutkati! Varaju se! Koliko smo ih puta upozoravali da nam kuće pucaju i da je tlo puno podzemnih voda – bjesnio je Tomo Sedlar.

I stanar Ante Kumer, po struci građevinar, upozoravao je, tvrdi,  HEP i Tehniku na moguće posljedice izgradnje nove zgrade na Martinovki.

– Rekli su da to nije moguće. A tko će meni sad objasniti kako ću živjeti s dvoje male djece na cesti? Moja je kuća urušena. Nemamo odjeće, ništa nismo uspjeli spasiti – grmio je Kumer.

Stanari Kupske jučer su angažirali odvjetnicu te spremaju podići tužbu protiv HEP-a i Tehnike jer, tvrde, boje se da u čitavoj svojoj nesreći ne ostanu bez ikakve odštete za uništenu imovinu.

Pogledajte na vecernji.hr