13. VINOcom

Neodoljive arome plavca, graševine, malvazije... uz sir, pršut i čips od tartufa

Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
13. VINOcom u zagrebačkom hotelu Esplanade
24.11.2018.
u 11:00
Šest je dvorana ispunjeno buteljama i delicijama iz svih dijelova zemlje
Pogledaj originalni članak

Malvazija, graševina, rosé, sauvignon, teran, chardonnay, plavac, muškat... Nema što nema.

Bogate arome predikata i kupaža, birane kapljice naših vinara koje su osvojile niz medalja po cijelome svijetu, ali i slasni okusi domaće kuhinje, sve se to može kušati na 13. VINOcomu koji se još danas održava u Esplanadi.

Mjehurići iz amfore

Iako trinaestica ne slovi kao brojka s dobrim predznakom, sudeći prema gužvi na jučerašnjem otvorenju, u ovome slučaju to nikako ne drži vodu. Naš najveći festival vina i kulinarstva ove je godine na površini od 3000 četvornih metara okupio više od 300 izlagača, među kojima su se, uz vinare iz svih dijelova zemlje, našli i brojni proizvođači pršuta, sira, ulja i ostalih domaćih specijaliteta, pa se u šest dvorana hotela punih butelja i delicija posjetitelji vode na enogastronomsko putovanje od sjevera do juga Hrvatske.

Uz već dobro poznate sorte, ovogodišnji VINOcom predstavlja i novitete pa je, primjerice, premijeru doživio Amfora pjenušac 2015. obiteljske vinarije Tomac. Riječ je o dobitniku prestižne nagrade Decanter kao prvi pjenušac iz amfore na svijetu.

– Nama je vino ljubav. Iznimno smo ponosni na svoj uspjeh jer smo mi, iz male Hrvatske i s male Plešivice, uspjeli stvoriti novu vrstu pjenušca i osvojiti nagrade među svjetskom konkurencijom – govore Tomčevi.

Na svoje je kapljice ponosan i Boris Drenški, koji u Humu na Sutli proizvodi vrsna ledena vina, čija je priprema, kaže, vrlo zahtjevna. Grožđe od kojega nastaju ti predikati, naime, bere se tek kada temperatura padne barem sedam stupnjeva ispod ništice pa se smatraju kraljem vina.

Kobasice ili dimljeni som

Uz obvezno kušanje bogate vinske ponude, i ljubitelji dobre hrane obilato mogu počastiti svoje nepce paškim sirom, drniškim pršutom, slavonskim kobasicama, maslinovim uljem, ukiseljenim ljutim papričicama...

Za one znatiželjnije nude se čips, salama i čokolada od tartufa, što su također noviteti ovogodišnjeg VINOcoma.

Riboljupci, pak, mogu uživati u dimljenome somu, šaranu ili pastrvi, koje na festivalu predstavljaju izlagači iz Slovenije.

Pogledajte video: Velesajam okupirali gejmeri

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.