Projekt pravilne prehrane

Novi jelovnici u vrtićima: Klinci sliste integralni griz, a variva su vrtićki hit

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
10.04.2017., Zagreb - Djecji vrtic Iskrica na Krugama priprema prehranu za djecu po novom pilot projektu Grada Zagreba
Foto: DV Sunce
cc
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
ff
Foto: DV Sunce
fff
11.04.2017.
u 10:30
Pod geslom “Imam pravo rasti zdravo” najmlađe Zagrepčane uče pravilnom unosu hrane. Vrtićke kuharice hranu spremaju prema detaljno određenim uputama Gradskog ureda za obrazovanje
Pogledaj originalni članak

Bez slatkiša, puno povrća na lešo, najmanje jednom tjedno riba, domaći namazi, integralni griz, sjemenke i najkvalitetniji dijelovi mesa.

Tako sada ugrubo izgleda jelovnik u svim gradskim vrtićima. U sklopu pilot-projekta “Pravilna prehrana u dječjim vrtićima Grada Zagreba” i pod geslom “Imam pravo rasti zdravo” najmlađe Zagrepčane uče pravilnom unosu hrane. Vrtićke kuharice hranu spremaju prema detaljno određenim uputama Gradskog ureda za obrazovanje, a vrtićance i uče zdravoj prehrani. Sve su to i znanstveno potkrijepili.

Šezdesetak po sezoni

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pazi da je hrana u potpunosti ispravna, a Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF) prilagodio je dnevne menije.

– Stručnjaci s PBF-a izračunali su nutritivne vrijednosti menija koje su složile zdravstvene voditeljice vrtića, a jelovnike su podijelili prema godišnjim dobima. Djeca sad jedu proljetne menije – kaže Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje. Radnu skupinu koja je kreirala menije čine zdravstvene voditeljice devet vrtića: Siget, Malešnica, Cvrčak, Maksimir, Leptir, Medo Brundo, Sunce, Bajka i Matija Gubec, a osmislile su šezdesetak menija po sezoni.

– U sklopu projekta osmišljeni su meniji za djecu od četiri do šest godina, a uskoro ćemo raditi i za najmlađe, od jedne do tri godine te posebnu prehranu, primjerice za one koji boluju od celijakije ili imaju alergiju na određenu namirnicu – ističe Ljiljana Vučemilović, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Sunce iz Dubrave i sukreatorica jelovnika. Svu hranu koju pripreme obavezno zabilježe fotoaparatom, a slike postave na ulaz u vrtić kako bi roditelji vidjeli što su im djeca jela taj dan. Djeca, dodaje Lj. Vučemilović, nemaju prigovora. Jedu gotovo sve. A nekim su vrtićkim specijalitetima čak dali odlike druge, njima poznate namirnice, i tako jedni drugima približili ono što jedu.

Ali i dalje to zovu - paštetom

– Primjerice, naše kuharice im spremaju namaz od slanutka, a njima je to pašteta. I koliko god se trudili objasniti im što jedu, oni namaz i dalje zovu paštetom – pojašnjava Lj. Vučemilović. Dogodi se čak, dodaju u Dječjem vrtiću Iskrica na Krugama, da hranu koju ne jedu kod kuće počnu jesti u vrtiću.

– Kod nas su hit razna variva. Ono što neće rado pojesti doma, u vrtiću hoće jer su u društvu prijatelja, objasnimo im koliko to utječe na njihovo zdravlje, a veseli ih što nekad i sami sudjeluju u pripremi. Kada nešto ne žele probati, ponudimo ih nekoliko puta – govore ravnateljica Renata Grdić i zdravstvena voditeljica Mirjana Stanić.

Kod njih se i rođendani slave drugačije. Umjesto klasične torte, djeca će jesti voće od kojih će izrađivati ražnjiće ili će napraviti svoj kolač od integralnih keksa, voća i šlaga.

– Vidimo da i roditelji odobravaju što im djeca jedu. Kad uđu u zgradu vrtića, prvo se zaustave kod oglasne ploče i proučavaju menije uz koje stoje nutritivne vrijednosti. Uz svako jelo piše od koliko se sastoji bjelančevina, masti i ugljikohidrata – kaže ravnateljica Grdić. I Sunce i Iskrica sade svoje vrtove, pa jedu i ono što uzgoje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

LO
lorenabrkic
11:45 11.04.2017.

Svaka čast, tako se brine o našoj djeci.

NO
nonasur
14:45 11.04.2017.

Bravo! Djeca i njihovo zdravlje su važna, ne fontane.

Avatar fijolica
fijolica
17:32 11.04.2017.

Što se zdravije hrani, svaka sljedeća generacija sve bolesnija. Može li mi to netko objasniti?