eko škola

Novi prozori i žarulje uštedjeli 100 tisuća kn

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Novi prozori i žarulje uštedjeli 100 tisuća kn
13.07.2014.
u 09:00
OŠ Ljube Babića već je sedam godina u međunarodnom sustavu Eko škola. Promijenjena aluminijska stolarija smanjila je račune grijanja za 39 posto.
Pogledaj originalni članak

Do prije nešto više od godinu dana ogromna zgrada Osnovne škole Ljube Babića u Jastrebarskom, koja je sagrađena prije četrdeset godina, po energetskoj učinkovitosti više je nalikovala na baraku nego na zdanje sagrađeno od betona. Učenici koji su sjedili do prozora, kako kaže ravnateljica Sanja Sertić, zimi su cvokotali od hladnoće, a potkraj školske godine, kada je sunce pržilo ogromne prozore, nisu mogli nastavu pratiti od velike vrućine. Dotrajala drvena stolarija na školi nije samo uzrokovala nevolje učenicima nego je svaki mjesec stvarala sve veći minus u školskom budžetu namijenjenom za plaćanje troškova grijanja i električne energije.

Obnavljaju i fasadu

- Danas tih problema nemamo, a samo prošle godine otkako smo drvenu stolariju zamijenili novom aluminijskom, od siječnja 2013. godine, na grijanju smo uštedjeli 87 tisuća kuna, smanjivši račune za čak 39 posto. Dodatnu uštedu na potrošnji energije napravili smo i zamjenom starih, fluorescentnih cijevi LED rasvjetom. Time smo na računima za struju uštedjeli 19 tisuća kuna. Za to je utrošeno 3,8 milijuna kuna - kaže ravnateljica Sertić.

Iduće školske godine očekuju još manje račune za grijanje, jer je upravo ovih dana započelo postavljanje nove termo fasade. Taj posao, vrijedan oko dva milijuna kuna, trebao bi biti gotov do početka nove školske godine, pa će nakon toga njihova škola biti primjer i drugima na području Zagrebačke županije kako da koriste izdašna sredstva koja županija ulaže u obnovu i energetsku učinkovitost svojih javnih ustanova.

- Najveće zasluge za to ima Zagrebačka županija koja jako dobro prati školstvo nastojeći mu osigurati što bolje materijalne uvjete - otkriva tajnu realizacije projekta energetske učinkovitosti ravnateljica Sertić.

Školski domar Stjepan Celić, koji je zadužen i za kotlovnicu, svjedoči nam o ogromnoj uštedi energije tvrdeći da, otkako je promijenjena stolarija, ponedjeljkom u ranu zoru kada dolazi upaliti plinske peći, njihova škola, koja se ne grije preko vikenda, puno je toplija nego prije.

U školu ide 1145 učenika

Zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije obnovljeno je i svih osam područnih škola koje pripadaju OŠ Ljube Babića, koja nije jedinstvena samo po svojoj veličini nego i po čak 60 razrednih odjela i 1145 učenika.

Kako je ta škola od 2007. u međunarodnom sustavu Eko škola, učitelji i nastavnici, koji djecu uče kako uštedjeti energiju, sada i na primjeru svoje osnovne škole mogu slikovito djeci dočarati koliko je isplativo ulagati u projekte energetske učinkovitosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BU
BubyZG
12:26 13.07.2014.

Uštede 87.000 kuna za grijanje i 19.000 kuna za struju = 106.000 kuna godišnje. Trošak radova 3.800.000 kuna. Rezultat je da će se investicija isplatiti za oko 35 godina !!!!! Djeca sada imaju sigurno bolji komfor ( klimatski sigurno, dok za rasvjetu nisam baš siguran - LED rasvjeta iste rasvjetne moći kao fluo cijevi još uvijek troši barem isto struje - ako su nešto uštedjeli to je vjerojatno zbog manje osvijetljenosti prostora ), ali će se zgrada prije srušiti sama od sebe nego što će se investicija isplatiti.

BU
BubyZG
19:54 14.07.2014.

Rezon je vrlo jak, ako ti auto vrijedi 100 eura nećeš ga dati na lakiranje za 500 eura, jer se to NE ISPLATI !!! Osim ako auto nije oldtimer, pa se iz drugih razloga isplati popravljati ( kao Katedrala , koju si upravo spomenuo !!! ). Ameri to rješavaju po kratkom postupku, dinamit - rušenje - izgradnja nove montažne zgrade i imaš i novu stolariju i novu vodovodnu, strujnu, informatičku i svu ostalu instalaciju i nove zidove i cijena je gotovo ista kao i ova obnova samo stolarije !!!