PROMO

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle
11.07.2022.
u 10:41
Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu se u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježava deveti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle.
Pogledaj originalni članak

Teslina dostignuća slave se več tradicionalno uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, demonstracije Teslinih izuma i konferenciju Tesla u Zagrebu.

U Hotelu Esplanade u Zagrebu večeras su svečano, uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija te 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uzvanicima prigodnim govorima su se obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Amalija Babić, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Slobodan Mileusnić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović, a glazbenim nastupima događaj su uveličali Sandra Bagarić, Darko Domitrović, Lela Kaplowitz i Joe Kaplowitz.

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

U Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala učenici Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu Josipi Soldo. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu je dobio mladi inovator Daron Ljubić za inovaciju „D-mobitel“, a nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja Inga Kovačić Sindik za projekt „Therapy – pametni sustav upravljanja okolišem“.

U sklopu programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Pametni i inovativni gradovi“ u kojoj su sudjelovali vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, suvlasnik i direktor tvrtke Jeltom Tomislav Pokrajčić, Ana-Marija Sanader iz tvrtke Kristalna ideja i vlasnica obrta GEENiKA  poslovno savjetovanje Snježana Turalija.

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Panel rasprava uvod je u konferenciju Tesla u Zagrebu, koja se na istu temu održava u ponedjeljak 11. srpnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na konferenciji će izlagati voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, izv. prof. dr. sc. Maju Somogyi Škoc s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vlasnica obrta GREEiKA poslovno savjetovanje Snježana Turalija, predstavnica tvrtke Kristalna ideja Ana-Marija Sanader te suvlasnik i direktor tvrtke Jeltom Tomislav Pokrajčić. U sklopu konferencije će biti održana i panel rasprava na temu „Održivim gospodarenjem do čistog okoliša Grada Zagreba“ u kojoj će sudjelovati vlasnik i direktor Tehnixa Đuro Horvat, pomoćnik direktora tvrtke Ponikve eko otok Krk Ivan Jurešič, savjetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori Jagoda Divić, izv. prof. dr. sc. Maju Somogyi Škoc i Sandra Tucak Zorić. Na konferenciji još sudjeluju i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb Vitomir Klasić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske zajednice inovatora prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Sandra Tucak Zorić..

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Jutros je već tradicionalno položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su položiti izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, gospodin Viktor Gotovac, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Andrew Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glazbenici Lela i Lucia Kaplowitz  te Tomo Gracina, a dodijeljene su i nagrade najuspješnijim sudionicima radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“, koje tijekom godine organiziraju udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost i Hrvatska zajednica inovatora. Trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je 9. srpnja multidisciplinarnom predstavom „Magnetsko polje igre“ i demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Više informacija o događaju kao i detaljan program manifestacije dostupni su na web stranici www.unt-genius.hr.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr