Slatki gušti

Pojedite oblak i popijte plavu limunadu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.06.2017.
u 08:30
Do 2. srpnja mogu se prizvati sjećanja na tradicionalne okuse ili pak isprobati posve novi, primjerice, po receptu Maya
Pogledaj originalni članak

Ima kremšnita, mađarica, ledenog vjetra, orahnjača, štrudla od jabuka i pita od sira – kolače koji će zadovoljiti okusne pupoljke pravih “slastičarskih klasičara” nabrajali su nam jučer ugostitelji na festivalu Slatki gušti. Djetinjstvo je to u svakom zalogaju, objašnjavali su posjetitelji koji su se odlučili na provjerenu varijantu slastica, a oni odvažniji pokazivali nam prstom na štandove koji izgledaju kao da su precrtani iz priče o Ivici i Marici.

Vole razne okuse

Srca, školjke, jednorozi, pa čak i oblaci, mogu se kušati na pultu kod Nine i Adrijane, a svatko si sam može odabrati i čime želi da njegova slastica bude punjena.

– Riječ je, zapravo, o makronima, samo što se rade u različitim oblicima. Volimo se poigrati, pa redovito radimo i sezonske, odnosno za Božić u obliku borova i Djeda Božićnjaka, za noć vještica tu su bundeve. Sad smo zadnje za Uskrs radili u obliku jaja – objasnile su djevojke iz Macaroons Storea, trgovine makronima koja se, osim ovih dana na Zrinjevcu, može naći i na Laništu pored Arene. Proizvode isključivo makrone, i to, osim standardnih od čokolade i vanilije, i one okusa limete, ruma, lavande, bountyja, pa čak i ruže.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Vrlo smo otvoreni kad je u pitanju isprobavanje i prihvatit ćemo i svaki izazov. Jednom smo po narudžbi radili i makrone u obliku grba Real Madrida – rekle su Nina i Adrijana iz Macroons Storea, koje su same, kao najbolji, ipak odabrale onaj čokoladni.

Devet od deset ljudi kaže da voli čokoladu, a onaj deseti ionako laže, šalile su se simpatične djevojke, dok se u “biznis” s čokoladom, točnije kakaom, “bacila” i njihova kolegica sa susjednog štanda Ana Gabriela Sandoval Ferrera. True Mex skupni je naziv njezinih “čoksi”, a ime je to koje nije odabrano uzalud djelić svoje zemlje, Meksika, Ana Gabriela donijela je u Zagreb upravo u obliku slastica. Kuglice od kakaa specijalitet su žena s područja pokrajine Tabasco, a njihova prodaja glavni izvor prihoda.

Ništa nije industrijsko

– Kakao se uzgaja na organski način, melje se, a zatim se u njega umiješa samo šećer, brusnica ili kava, po starim receptima Maya i Azteka. Svaka je kuglica različita jer se one oblikuju rukama, a nakon što se spakiraju, šalju se za Zagreb – ispričala je Ana Gabriela, koja čokoladu zasad prodaje preko interneta, a osobno će je, i to tramvajem, dostaviti nazove li je se na telefon. Snalazi se u svakom dijelu grada, objasnila je, jer ovdje živi već šest i pol godina.

– U Meksiko se zasad ne planiram vratiti, ali voljela bih da ljudi u Zagrebu nauče o našoj kulturi – rekla je Ana Gabriela. I uče Zagrepčani, što se posebno moglo jučer vidjeti na štandu Panija, lokala koji se inače može naći na Maksimirskoj.

Oaza od vrućina, zovu ga tako posjetitelji festivala slastica, jer do njega “dopužu” kad više kolače isprobavati ne mogu. Osvježe se tamo ružičastom, crvenom, plavom ili pak “običnom” žutom limunadom, a ne zaobilaze ni ledene kave s okusima “chocolate chip” ili “roasted hazelnut”.

– Najviše nekako ide plava limunada, Blue Lagoon, vjerojatno jer je izgledom najzanimljivija. U principu je to limunada u kojoj je bezalkoholni blue curacao, inače liker za koktele. Ostali su okusi, naravno, limun, jagoda i višnja – objasnile su Katja i Leona iz Panija, kod kojih se osvježavajući napici mogu popiti do 2. srpnja, kad službeno završavaju ovogodišnji Slatki gušti.

Dotad, svakog se dana mogu isprobati i slastice iz Amelie, Cukeraja i Vinceka, sladoledi Ben&Jerry’s, gibanice iz Međimurja, turski specijaliteti iz Lokme, uživati u koktelima, ali i sudjelovati u različitim radionicama.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
21:27 25.06.2017.

Dobro da nema cijena......mam bi narezal špeka i luka...srebrenca slatkog ko bakljava