Derutna zgrada

Obnovu škole čekaju deset godina – sada je stvarno dosta!

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
škola Vidovec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
škola Vidovec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
škola Vidovec
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
škola Vidovec
28.01.2016.
u 14:45
Markuševečka djeca u Vidovcu u školu idu u dvije smjene jer imaju samo pet učionica od kojih je jedna sportska dvorana. Truli prozori, parketi i oronuli zidovi – sve vapi za uređenjem
Pogledaj originalni članak

Raspadnuti parketi, oljušteni zidovi, pohabane pločice, polutruli prozori kroz koje toplina lako izlazi godinama muče đake osnovne škole Vidovec u Markuševcu.

Glavni projekt u izradi?

Zgrada škole treba biti srušena, a na istom mjestu sagrađena nova. No to iščekuju već desetak godina. U međuvremenu je zgrada stara osamdeset godina odavna dotrajala, a u nju se nije ulagalo jer se sve te godine najavljuje rušenje.

– Nema smisla ulagati ako će zgradu srušiti, no nikako da se to pokrene. I tako se godinama vučemo iščekujući novu zgradu – kaže Gordana Horvat, ravnateljica OŠ Markuševec kojoj pripada područna škola Vidovec.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Ta je škola ušla u strategiju obnove i gradnje škola koju je donijela Gradska skupština, a prema informacijama koje je škola dobila od Gradskog ureda za izgradnju, prošle su godine trebali biti riješeni imovinskopravni problemi i u izradi je bio glavni projekt. Markuševečka djeca u Vidovcu u školu idu u dvije smjene jer imaju samo pet učionica od kojih je jedna pretvorena u sportsku dvoranu od tridesetak kvadrata. Đaci, njih 138, a svake ih je godine manje jer škola ne može osigurati produženi boravak, što je mnogim roditeljima prijeko potrebno, sami prepoznaju što im novo u školi treba.

Nisu to samo prozori i parketi. Trebaju, viču nam, nove ormare, radijatore i sportsku dvoranu.

– Škola je na ovom području središte okupljanja, svi rade s velikim entuzijazmom iako su roditelji razočarani stanjem zgrade. I profesori i djeca ostvaruju odlične rezultate bez obzira na uvjete rada. Jedva čekamo da sruše ovu i naprave novu zgradu. Tada ćemo nastavu preseliti u školu Markuševec za koju smo uspjeli osigurati jednosmjenski rad – kaže ravnateljica G. Horvat. Da nemaju samo jednu brigu, muku im zadaju i oborinske vode sa susjednih površina. Već im je nekoliko puta poplavila škola, ali su se i tu našli u bezizlaznoj situaciji jer su poplave posljedica stanja na privatnim zemljištima i nebrige vlasnika za odvodne kanale.

Odgodu više neće tolerirati

Predsjednik Vijeća četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak procjenjuje da bi do ljeta trebala biti gotova dokumentacija za školu, a da bi radovi trebali početi do kraja godine. Stalno, kaže, “pritišće” Ured za izgradnju jer se škola u Vidovcu više ne može odgađati ni zbog kojeg razloga.

– Garantiram svojim životom da će ta škola biti sagrađena 2017.! Ne učini li to grad, sav proračun Vijeća ćemo uložiti u to. Odgoda se više ne može tolerirati – kazao je Kompesak.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

NI
Nikolino_
23:43 28.01.2016.

Ovde ocigledno ima puno price, politickih obecanja i lijepih zelja a ni malo volje i interesovanja da se zgrada rijesi i djeci obezbjedi jedan opremljen, uslovan i prije svega bezbjedan ambijent za skolovanje. Nisam zitelj Vidovca ali dijete od moje prijateljice pohadja tu skolu i vidim kako izgleda uznemiren roditelj. Gopodo iz gradske uprave preduzmite nesto jer to su i vasa djeca. Hvala.

AL
alisa
16:40 28.01.2016.

puste price to je i Drago Topolovec govorio pa nista od toga cak je prije par godina izgradio i kruzni tok u Markusevackoj trnavi da bi autobus mogo vozit djecu u skolu u Markusevec samo obecavaju a nis ne radiju ne samo skolu nego u Vidovcu se bas puno toga ne radi kaj bi trebalo jos ni kanalizacija nije rijesena a kamoli skola ili sportska dvorana

HA
hacker
23:58 29.01.2016.

-Dakle za imigrante se ima 160 miliona kuna dosada potrošenih novaca Hrvatskih poreznih obaveznika a za obnovu škole nema!