Druga prilika

Odrasli, a idu u osnovnu školu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.02.2015., Zagreb - Andragosko uciliste Zvonimir, besplatno osnovnoskolsko obrazovanje. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.02.2015., Zagreb - Andragosko uciliste Zvonimir, besplatno osnovnoskolsko obrazovanje. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
14.02.2015.
u 09:30
Besplatno osnovnoškolsko obrazovanje za osobe starije od 15 godina u Amruševoj ulici
Pogledaj originalni članak

U glavi im se vrti samo jedna misao – što prije riješiti se učenja.

Imaju 17 godina, a danas uče gradivo iz osmog razreda osnovne škole. Domagoj i Jakica bi htjeli ići u vojsku. Od svih školskih predmeta ona najviše voli povijest, jer joj je to, kaže, jedino i zanimljivo. Bolna točka su im, ističu, strani jezik i matematika.

Važnost obrazovanja

Romana je, naime, nekoliko mjeseci bila na burzi. No, shvatila je da bez završene osnovne škole neće moći daleko dogurati. Želi biti frizerka i jedna je od dvadesetak polaznika Andragoškog učilišta Zvonimir koje nudi program besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja za osobe starije od 15 godina.

– Nastavni program se lako usvaja, i to kroz posebno tiskane materijale prema propisanoj literaturi za osnovnu školu, odnosno brže i lakše učenje kod kuće, dok u Učilištu imaju nastavu tri puta tjedno po četiri školska sata. Ovdje se uči na ležerniji način, pristupamo im kao odraslima i motiviramo za daljnje obrazovanje – poručili su Ankica i Timo Roth, suvlasnici Andragoškog učilišta Zvonimir koje se nalazi u Amruševoj ulici.

Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je gotovo pet tisuća osoba bez školske spreme. Najveći su problem neredovitost pohađanja nastave i napuštanje školovanja nakon navršene 15. godine života. Najčešće je riječ o djeci romske populacije, a procjenjuje se da ih se svake školske godine oko 70 posto gubi u sustavu osnovnog obrazovanja.

– Bitna je integracija i razumijevanje. Rijetki su oni koji se samoinicijativno uključe u daljnje školovanje. Tu smo mi da ih pokušamo motivirati i upozoriti na važnost obrazovanja, jer svi oni imaju neke ideje što bi htjeli raditi u životu. A za to treba završiti školu – istaknula je Tamara Dadić-Barić, stručna voditeljica osnovne škole. Polaznici Andragoškog učilišta Zvonimir različitih su generacija, od 15 do 46 godina.

Programi osposobljavanja

Bez osnovnoškolskog su obrazovanja ili zbog situacije u obitelji pa nisu imali mogućnosti završiti školu ili jednostavno nisu više htjeli ići. Jedan razred, odnosno, jedno obrazovno razdoblje traje 18 tjedana. Osim osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, na Andragoškom učilištu Zvonimir održavaju se i programi osposobljavanja, usavršavanja, seminara te različite radionice. Glavni im je cilj, kažu, pružiti što više mogućnosti osobama bez školske spreme kako bi se mogle zaposliti i aktivno sudjelovati u zajednici.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar omer1001
omer1001
16:29 14.02.2015.

Nije to besplatno .

IM
Immanuell
07:42 15.02.2015.

U ovom društvu teško da će im trebati ikakva škola. Treba im veza, porijeklo, poznanstvo na pravom mjestu i stvar riješena. Škola je socijalistički mastodont iz prošlosti.......

KO
kozmopolitan
09:33 07.07.2015.

Gospoda Roth su došla u Hrvatsku bez ikakvog znanja o obrazovnom sustavu Republike Hrvatske. Što se tiče osnovne škole, ona je u Učilištu startala preko programa IPE te su nastavna pisma i verifikacija i nastala unutar toga projekta, čiji je idejni začetnik bio prof. Zvonimir Erceg. Nije lijepo rad i znanje nekog drugog predstavljati kao svoje..