PROŠLO JE TRI GODINE

Oni su s Bandićem 'vladali' Zagrebom: Istražili smo čime se danas bave njegovi najvjerniji suradnici

storyeditor/2024-10-08/PXL_220721_33771302.jpg
storyeditor/2024-10-08/PXL_220421_32615708.jpg
storyeditor/2024-10-08/PXL_160424_113154605.jpg
storyeditor/2024-10-08/PXL_170521_32910553.jpg
storyeditor/2024-10-08/PXL_220721_33771295.jpg
storyeditor/2024-10-08/PXL_151221_91151449.jpg
10.10.2024.
u 10:23
Lovrić se priprema za izbornu bitku s Tomaševićem, bivša Holdingova šefica Ana Stojić Deban u privatnom je sektoru, a iako više ne vodi megaured, Bilić je i dalje na Radićevu trgu
Pogledaj originalni članak

Nakon iznenadne smrti Milana Bandića nekoliko je mjeseci upravljala Zagrebom kao vršiteljica dužnosti gradonačelnice, a onda se i kandidirala za funkciju, no na izborima je dobila samo 11 posto glasova. Nakon toga Jelena Pavičić Vukičević napustila je gradsku upravu te je odlučila potpuno se povući iz politike.

– Ne bih ništa komentirala, hvala – rekla nam je kratko u telefonskom razgovoru jedna od najbližih suradnica pokojnoga gradonačelnika kad smo je nazvali da pitamo čime se bavi posljednje tri godine. Karijeru u politici krajem svibnja 2021. zamijenila je onom akademskom pa je, kako saznajemo, postala predavačica na privatnom sveučilištu, a objavljuje i znanstvene radove u stručnim časopisima i zbornicima.

Neću imati upravljačku ulogu

Među najbližim suradnicima pokojnoga gradonačelnika bila je i Mirka Jozić, koja je godinama radila na Radićevu trgu kao pročelnica i bila sinonim za sektor gospodarstva i zaštite okoliša. Prije toga radila je i u Holdingu, a među prvima je nakon izbora dala ostavku te iz javnog sektora krenula u privatne poslovne vode. Tri godine kasnije, govori nam, biznis cvjeta, a u svoju je konzultantsku tvrtku zaposlila i dvoje ljudi. Jedan od projekata na kojemu radi, kaže, jest zbrinjavanje baliranog otpada u suradnji s Gradom Varaždinom.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Mirka Jozić

– Voditeljica sam projektnog tima. U svakom slučaju, radim u svom uredu, a najviše se bavim gospodarenjem otpadom. Ne namjeravam dalje širiti tvrtku, a rad u javnom sektoru definitivno mi ne fali. Za one koji su u takvom radu ozbiljni, to znači da nema odmora, vikenda, godišnjih, projekata je bezbroj. Stalno ste u oku javnosti i izloženi kritikama, kojih je, posebno u posljednjim danima mandata Milana Bandića, bilo mnogo – govori M. Jozić, koja je sad sama svoja gazdarica.

Isto se može reći i za Anu Stojić Deban, nekadašnju šeficu Holdinga, koja je u komunalnom divu radila osam godina, a predsjednica Uprave bila je od 2015. do lipnja 2021. Poput Jozić, odmah po dolasku Tomislava Tomaševića na čelo grada dala je mandat na raspolaganje te rekla da se u Holdingu ne namjerava zadržavati. Danas, kako se može vidjeti na njezinu LinkedIn profilu, vodi tvrtku Peerana koja je specijalizirana za strategiju, financijsko savjetovanje, vođenje projekata te poslovnu transformaciju.

Neki od najbližih suradnika bivšega gradonačelnika i dalje su vrlo aktivni u javnom životu, poput Ivice Lovrića, koji je uz Bandićev bok stajao od 1988. godine. Više od tri desetljeća bavio se obrazovanjem te niz godina vodio gradski ured mjerodavan za taj sektor, no nakon promjene vlasti smijenjen je s pročelničkog mjesta te je postao savjetnik gradonačelnika, a 2022. dobio je otkaz. Danas je jedan od najljućih kritičara aktualne gradske vlasti, vratio se u Skupštinu kao zastupnik te je osnovao stranku Plavi grad. Planira postati novi gradonačelnik, a bavi se i privatnim savjetodavnim biznisom.

– Nakon 35 godina u javnom sektoru čovjeku treba odmak, tako da mi je sada dobro. Sigurno bolje spavam, puno sam mirniji i imam više slobodnog vremena. Tada sam znao raditi po 14 do 16 sati dnevno pa sam sad psihički i fizički odmorniji. Obrazovanje je bilo moj život i naravno da mi to nedostaje. No i danas tu i tamo pomognem savjetom – kaže Lovrić pa dodaje da bi on, da može, tim sektorom puno drukčije upravljao.

Više od 35 godina uz bok je Bandiću bio i Slavko Kojić. Pratio ga je u počecima političke karijere te kasnije bio pročelnik gradskog Ureda za financije. Tu je poziciju napustio u srpnju 2018., kad je pošao u mirovinu, ali je ostao aktivan kao Bandićev suradnik. A i danas je angažiran pa je s dvojicom suradnika osnovao udrugu Bolje možemo.

– Udruga nije stranka, ali djeluje na politički način. Cilj nam je okupiti sve koji su protiv trenutačnog funkcioniranja grada – kaže Kojić, koji je u Bolje možemo potpredsjednik. Jedan je i od pokretača nove političke stranke naziva BM365 Idemo delat'!, čija je osnivačka skupština sazvana za danas.

– Ona ima isti program i ideju kao Stranka rada i solidarnosti, koja je u stečaju i više je ne možemo spasiti. Riječ je o svojevrsnoj reorganizaciji stare stranke. Nastavljamo rad i politiku koju je pokrenuo pokojni gradonačelnik Bandić, a ja u njoj neću imati upravljačku ulogu. Udruga Bolje možemo nastavit će djelovati i nakon službenog osnivanja nove stranke – objašnjava Kojić.

Žao mi je što su sve upropastili

Među istaknutijim imenima bio je i Pavle Kalinić, Bandićev šef za sigurnost grada. Punih 13 godina bio je na čelu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a u kolovozu 2021. otišao je u privatne poslovne vode. No i danas često zna komentirati gradska pitanja, a nedavno je najavio i povratak u politiku. – Radim privatno svagdje po malo, predajem na Veleučilištu sigurnosti, uglavnom se bavim pisanjem. Kad gledam kakvo je stanje u gradu danas, žao mi je što su sve uspjeli upropastiti. Odlaskom iz gradske uprave lakše dišem – govori nam Kalinić,

No neki su ondje i dalje zaposleni, poput Dinka Bilića, koji je u Bandićevo doba bio na čelu megaureda za prostorno uređenje, gradnju, komunalije i promet. On više nije na rukovodećoj funkciji, no Romana Galić radi kao zamjenica pročelnika Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, sektora koji je vodila u vrijeme bivšega gradonačelnika. Neki su čelni ljudi s Radićeva trga pak potražili poslove u drugim javnim službama pa tako, primjerice, Sanja Jerković, nekadašnja šefica Ureda za strategijsko planiranje, radi u Ministarstvu graditeljstva, a za neke od bivših Bandićevih suradnika nismo čuli već neko vrijeme pa je tako, među ostalima, poprilično ispod radara i Natalija Prica, koja se posvetila stomatologiji.

VEZANI ČLANCI: 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TM
trade_mark
14:03 10.10.2024.

to sve treba na doživotnu robiju!!!

Avatar neugodan
neugodan
11:10 10.10.2024.

Bandic od nistavaca napravio milijunere. Svi ovakvi mu trebaju svaki dan na grob ici sa 100 lampasa i vijencem.