Povorka ponosa

Organizatori Zagreb Pridea se ne boje, a policija strepi od nereda

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Organizatori Zagreb Pridea se ne boje, a policija strepi od nereda
17.06.2011.
u 18:22
Povorka ponosa okuplja se u 14 sati na Trgu žrtava fašizma, odakle kreće središtem grada do Zrinjevca, gdje je organiziran i prigodni koncert
Pogledaj originalni članak

Nema straha - poručili su organizatori 10. Zagreb Pridea, koji će se sutra održati u Zagrebu, s početkom u 14 sati na Trgu žrtava fašizma. Iako su nedavni događaji u Splitu pokazali da neki dijelovi Hrvatske ili pak neki njeni građani nisu spremni za takve manifestacije, u metropoli, sudeći po riječima organizatora, ne bi trebalo biti nereda.

Najveća povorka do sada

Lanjska brojka od tisuću sudionika koji su sudjelovali u povorci sutra bi trebala biti znatno premašena. No, dok aktivistica Karla Horvat Crnogaj i njeni kolege tvrde da već mjesecima surađuju s policijom, iz MUP-a su izrazili nezadovoljstvo suradnjom s organizatorima. Homoseksualne udruge, tvrde, ignorirale su njihove savjete, točnije nisu promijenili trasu kojom će prolaziti, iako je u MUP-u smatraju rizičnom.

– Kretat će se Varšavskom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom, a od Grada nisu zatražili dozvolu za povremenu regulaciju prometa. Osim toga, na tom se potezu nalazi niz gospodarskih objekata, primjerice, ima puno terasa kafića. Predlagali smo dva druga rješenja, ili da se kreću od Gundulićeve, Masarykove do Zrinjevca, ili da od Grada zatraže zatvaranja toga dijela grada, no ništa od toga nisu prihvatili – kazao je jučer Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

Zagrepčanima bi se trebali pridružiti gosti iz Splita, njih stotinjak, a 50 sudionika na putu je iz Beograda. Svoj dolazak najavili su i brojni drugi iz svih zemalja regije.

– Transparentno je sve. Krećemo s Trga žrtava fašizma, na kojemu je okupljanje u 14 sati. Zatim povorka ide kroz grad, gdje ćemo prvi put proći i Varšavskom ulicom, a završavamo na Zrinjevcu, na kojemu je organiziran i prigodni koncert – objasnila je aktivistica.

Uvijek se bune

Kamenje, pepeljare i nasilje ne očekuju, i smatraju kako će policija odraditi svoj posao potpuno te zaštititi njihova ljudska prava. Iz policije, pak, poručuju da će ih osiguravati najveći broj policajaca do sada. No, dodaju da, koliko god da se policija trudila, organizatori nikad nisu zadovoljni.

– Čak i kada sve protekne u redu, bune se da je bilo previše policije i da nisu mogli uspostaviti kontakt s drugim građanima – kazao je Borovec. Cijeli događaj bit će zabilježen i videokamerom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 559

KI
kikiriki
22:17 17.06.2011.

Ja bi im dao sva prava osim da posvajaju djecu uz obavezno liječenje.

Avatar commentator
commentator
23:39 17.06.2011.

Nemožeš razumjeti, a biseri idu drugdje.

OB
-obrisani-
21:17 17.06.2011.

cemu se budale ponose pametni se stide