UČENICI

Osnovci se grudali, srednjoškolci kasnili

15.01.2002.
u 00:00
* Razočarenje što je snijeg pao upravo prvog dana škole - kada đacima ostaje tek malo vremena za igru pokušali su ublažiti nastavnici u Osnovnoj školi Šestine
Pogledaj originalni članak

Prvi dan škole nakon tri tjedna zimskih ferija osnovnoškolci su iskoristili za grudanje i sanjkanje, dok su srednjoškolci jučer zbog dvadesetak centimetara snijega i usporenog prometa kasnili na prvi sat nastave. Dok je većina ravnatelja osnovnih škola zadovoljno komentirala prvi dan škole jer đaci, čak ni oni koji žive podalje od škole, nisu kasnili, profesori zagrebačkih srednjih škola izostanke s prvih satova nastave zaokružili su na desetak učenika po razredu.

- Desetak učenika kasnilo je na prvi sat, ali su uglavnom kasnili učenici putnici koji putuju iz udaljenih mjesta - poput Velike Gorice i Zaprešića. Nekoliko učenika iz Velike Gorice putovalo je autobusom čak sat i pol. Nastava se usprkos kašnjenju odvijala normalno - rekli su profesori u Kemijskoj i geološkoj tehničkoj školi iz Vukovarske 269.

U Gimnaziji Lucijana Vranjanina u Malešnici većina učenika putuje jer se škola nalazi na gradskoj periferiji. Učenici koji su kasnili putuju iz Zaprešića, iz kojeg se busom do Črnomerca putovalo gotovo sat vremena, što je mnogo više od uobičajnog. Profesori u toj školi također vele da se nastava odvijala normalno. Na pitanje jesu li učenicima izostanci zbog prometnog kaosa opravdani, profesori kažu da skoro svaki put kasne isti učenici pa razrednik mora procijeniti hoće li učenik dobiti neopravdan sat. U srednju školu u Sesvetama idu učenici koji žive u tom dijelu grada pa je većina bez poteškoća stigla na vrijeme u školu.

Razočarenje što je snijeg pao upravo prvog dana škole - kada đacima ostaje tek malo vremena za igru pokušali su ublažiti nastavnici u Osnovnoj školi Šestine. Oni su za đake trećeg razreda organizirali zimske radosti na snijegu. Učiteljica Dubravka Brkić umjesto tjelesnog odgoja u dvorani odabrala je školsko dvorište i obližnje livade, gdje su djeca uživala čak dva školska sata.

- Cure rade snjegovića, a mi se spuštamo po stazi i grudamo se. Malo nam je hladno za ruke i noge, ali uskoro ćemo se ići presvuću u suhu odjeću. Ovo mi je prvi dan u novoj školi, i našao sam mnogo prijatelja s kojima se mogu igrati na snijegu - pohvalio se učenik 3.b razreda Luka Šoster.

Dok su se dječaci bjesomučno sanjkali po već otrcanoj stazi, za koju kažu da najbolja na Šestinama, djevojčice su pažljivo radile snjegovića za kojeg je trebalo mnogo truda pa su se požalile na hladnoću od koje bi mogle dobiti, kažu, upalu ruku. Najviše su uživali u grudanju u kojem im se pridružila i njihova učiteljica Dubravka Brkić. Ona se pobrinula da njeni đaci o snijegu i zavičaju nauče i iz prirode i društva, a danas je za djecu organizirala sanjkanje na stazi koju su đaci sami napravili.

R. Vukadin

Pogledajte na vecernji.hr