Opatovina, u srednjem vijeku popularno ‘uzletište’ coprnica, nakon više od petsto godina, na nekoliko je sati postala obitavalište još jednog čarobnjaka.
No, ovaj put to je poprimilo drugačiji oblik, onaj neljudski. Predstavili su ga u sklopu projekta Eno gastro Opatovina - Anđeli i Coprnice pod pokroviteljstvom Ureda za poljoprivredu te TZ Grada Zagreba u restoranu Kulinarijat, koji je, zajedno s HF Eko Etno Grupom, spojio priče i legende o kažnjavanjima, maski srama i tajnama koje skriva prošlost Zagreba 16. i 17. stoljeća.
Foto: Grgur Žučko/Pixsell
Simbol grada, odnedavno poznat pod imenom ZG sirek, zacoprali su i nazvali ga Zagrebački coprnjaček.
- Spojili smo svježi sir šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji tvore robnu marku ZG sirek i u njih umiješali razne začine - kaže jedna od organizatorica Ivanka Springer, ujedno i suvlasnica restorana Kulinarijat, te dodala da su koristili one začine koji se uobičajeno ne stavljaju u sirne namaze.
Divlju majčinu dušicu, curry i druge egzotične začine, datulje, čili, nasjeckane suhe rajčice moći će se kupiti u njihovom restoranu, a zainteresirani će moći u kombinaciji sa ZG sirekom kupljenim na Dolcu napraviti identičan namaz napravljen prema njihovom receptu. Zagrebački coprnjaček moći će se u restoranu i probati.
>>ZG sirek nabavite na placevima Utrine, Špansko, Jarun i Dubrava
>>Mmm... svježi ZG sirek, kad ste ga zadnji put kušali, onaj pravi?