City Center One West

Otvoren City plac samo za domaće i provjerene hrvatske proizvode

Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.09.2015., Zagreb - U City Center One West ministar Tihomir Jakovina otvorio je City plac. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.09.2015., Zagreb - U City Center One West ministar Tihomir Jakovina otvorio je City plac. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.09.2015., Zagreb - U City Center One West ministar Tihomir Jakovina otvorio je City plac. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.09.2015., Zagreb - U City Center One West ministar Tihomir Jakovina otvorio je City plac. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.09.2015., Zagreb - U City Center One West ministar Tihomir Jakovina otvorio je City plac. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
18.09.2015.
u 13:16
Široka ponuda voća, povrća, mesnih i mliječnih proizvoda, tjestenine... potrošačima će biti na raspolaganju 362 dana u godini, od jutra do večeri
Pogledaj originalni članak

Oduševljen sam ovim projektom! U Hrvatskoj je stotine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koji imaju vrhunske domaće proizvode i u odnosu na EU, a s ovim su projektom dobili novi kanal za plasman svojih proizvoda. Uvjeren sam da će ga zbog dobrih rezultata vrlo brzo prihvatiti i ostali šoping-centri i jedinice lokalne samouprave koji imaju neiskorištenih prostora – komentirao je na jučerašnjem svečanom otvorenju zagrebačkog City placa ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pod sloganom Mljac, mljac – svi na plac u sklopu zagrebačkog trgovačkog centra City Center One West otvorena je, naime, jedinstvena tržnica u zatvorenom prostoru u Hrvatskoj koja će 362 dana u godini, do 21 sat nuditi isključivo domaće, kvalitetno i sezonsko voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode, tjesteninu, med, mesne prerađevine... s najboljih hrvatskih OPG-ova.

Najbolje na jednome mjestu

– Izgleda predivno, kao s razglednice. Ne volim voće i povrće kupovati u trgovačkim centrima jer nikad nisam sigurna odakle je ni čime je prskano. Do placa u središtu grada stignem samo vikendom, a sad imam sve na jednom mjestu i u poslijepodnevnim satima, u vrijeme kad su obične tržnice odavno zatvorene. Sve izgleda tako svježe kao da je ovoga trena ubrano – rekla je Snježana Tomljanović, jedna od jučerašnjih prvih kupaca City placa u projektu City Centera One i Večernjeg lista. U pozamašnoj ponudi koja je golicala baš sva osjetila teško je bilo odoljeti i prvim ovogodišnjim mandarinama s OPG-a Filipović. Berba rane sorte zorane počela je prije dva dana, objašnjava Ilija Galić. I suhe smokve, šipak... brzo su našli kupce, a prednost ovakve tržnice je, ističu proizvođači, što na njoj mogu raditi samo onoliko mjeseci u godini koliko imaju sezonske robe.

Projekt će Cityju donijeti više posjetitelja te mlade ljude koji traže zdrave proizvode

Damir Glad, voditelj projekta City plac

– Ovakav način prodaje je odličan. Uvjeren sam kako ćemo mandarine i ostalu robu prodati u roku od tri mjeseca, što znači da nismo osuđeni na trgovačke lance i otkupne stanice – smijući se kaže Galić, ističući kako će na proljeće doći s jagodama i lubenicama. U Cityju One izvrsnu priliku za još bolju prodaju vidi i Snježana Polić iz Kaštela. Ona je godinama i svojevrsno zaštitno lice zagrebačkog trbuha grada – tržnice Dolac. Cijela obitelj Polić uključena je u proizvodnju pa na štandu uz uobičajenu ponudu nudi i ponešto egzotike – plavi krumpir, ljubičaste mrkve, čičoku, čimule, wasabi salatu..., dok na jednom od središnjih štandova miriše zlatom ovjenčani slavonski kulen OPG-a Vladimira i Anice Pleša iz Orahovice.

– Samo kulena proizvedemo 20-ak tona na godinu, potom i češnjovki, špeka, čvaraka... Za ovakvu proizvodnju treba biti educiran i znati raditi, što potvrđuju i brojne nagrade koje smo dobili, no najbolja nagrada su nam zadovoljni potrošači koji se uvijek vraćaju po još. Tražili su naše proizvode i za izvoz. No nama je Zagreb cijeli svijet u malom i ako tu sve možemo prodati, zašto bismo izvozili – kaže Vladimir Pleša.

I bakino tijesto za pite

Otvorenje tržnice nije prošlo ni bez "zlata vrijednog", najboljeg lanjskog OPG-a u Hrvatskoj Eko Sever, Marija Severa. Ljudi su pobjegli s placa u trgovačke centre, zato su oni došli k njima, šale se Marijeva supruga Ivka i brat Marko. Na štandu sirane Gligora može se kušati i u svijetu nagrađivani sir s kominom maslina. Obećavaju niže cijene svojih proizvoda nego u trgovačkim lancima, a i tjedne i vikend-akcije. Kvalitetno voće i nezaslađeni voćni sokovi OPG-a Ivana Pruseca brzo će postati hit tržnice, uvjerena je prodavačica Ivana Facković. Pčelarstvo Daruvar uz med i proizvode od meda nudi i "štosne" suvenire s "mednim" predznakom iz ruku lanjske djelatnice godine u turizmu Milene Kelemin, dok Bakino domaće Aruna Emurlaija nudi, među ostalim, ručno vučena svježa tijesta za pite i savijače. City plac kakav još nismo vidjeli u Hrvatskoj, a vjerojatno ni u regiji, učinit će puno po pitanju promidžbe hrvatskih OPG-ova i domaćih kvalitetnih proizvoda, složili su se jučer i Sven Vorih iz CC Reala, koji upravlja City Centrima One u Hrvatskoj, i pročelnik zagrebačkog Ureda za poljoprivredu Emil Tuk.

Damir Glad, voditelj projekta City plac objašnjava kako je tržnica ponajprije namijenjena mladim ljudima koji zbog prezaposlenosti nemaju priliku kupovati na tržnicama, a traže ovakve svježe i zdrave proizvode. Širokom ponudom proizvoda kao na tržnicama, nadaju se privući i kupce iz drugih četvrti, a što je za svaku pohvalu, na većini štandova može se plaćati i karticama.

>>Prva tržnica koja radi do 21 sat i nudi – isključivo domaće

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
gospodinxx
21:32 02.10.2015.

Prilikom posjete City placu vidio sam jednu izlagacicu koju nikako nemogu okarakterizitati kao proizvodjaca nego kao preprodavaca....ocito gosp. Voditelj nije napravio domacu zadacu pa nije provjerio tko su stvarni proizvodjaci a tko preprodavaci...tako da dragi kupci oprez...i dalje kupujte od provjerenih proizvodjaca...