Čuvanje energije

Otvorit će muzej posvećen prvoj naftnoj bušotini...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Otvorit će muzej posvećen prvoj naftnoj bušotini...
12.06.2013.
u 16:00
U Ivanić Gradu vlast je preuzeo hadezeovac koji nikada nije bio u Gradskom vijeću. S četiri vijećnika povećali su brojku na sedam
Pogledaj originalni članak

Ivanić Grad, koji je oduvijek disao više lijevo (čak i ‘91., kažu stanovnici), jedno je od mjesta koje je na ovim lokalnim izborima promijenilo politiku. Za novog gradonačelnika izabran je Javor Bojan Leš, kandidat HDZ-a, kojega su poduprli HSS i HČSP, a donedavnog je prvog čovjeka Borislava Kovačića pobijedio sa 67,01 posto glasova. U petak je službeno preuzeo gradonačelničku funkciju, a prvi je radni dan proveo u razgovorima o financijskom stanju grada, organiziravši sastanke s komunalnim poduzećima kako bi odredio nultu točku s koje će krenuti u rješavanje najvećih problema toga grada.

 – Odmah ćemo početi reviziju tvrtke Ivaplin, koja je u gubitku osam do deset milijuna, a ima tri vlasnika, osim Ivanić Grada, općinu Kloštar Ivanić te Križ. Najvjerojatnije ćemo im omogućiti kreditno zaduženje – kaže Leš o tvrtki čijim radnicima plaća ne stiže redovito, a lani se čak spominjala i obustava isporuke plina. Osim toga, kao zasebnu djelatnost odvojit će vodovod i odvodnju, koji sada funkcioniraju kao dva zasebna poduzeća. A prvo će, kaže, dovršiti rekonstrukciju postojećih ulica, za čiju je obnovu Kovačić dignuo kredit od 15 milijuna kuna na teret države i županije mjesec dana prije izbora.

 – Grad je jedno veliko gradilište, a stanovništvo nije zadovoljno izvođačima. Radilo se samo uoči izbora, to više nije moglo proći – rekao je Leš te dodao da mu je cilj u sljedeće četiri godine napuniti oko sto hektara prazne gospodarske zone.

 – Zainteresiranih investitora je bilo, ali mnogi su odustali jer grad nije osigurao potrebnu infrastrukturu. Jedan je od velikih ulagača, čija gradnja pogona stoji, poduzeće Katran, koje bi otvorilo i 60, 70 novih radnih mjesta – kaže Leš napominjući da će investitore privući niskim cijenama zemljišta. Razliku će nadoknaditi rudarsko-naftnom rentom, prihodom od 12 mil. kuna, koju dobivaju od Ine zbog bušotina koje se nalaze na tom području.

 – Proširit ćemo i lječilište Naftalan i više se angažirati u medicinskom turizmu, a pokušat ćemo za njih dogovoriti koncesiju za jednu bušotinu, prvu takvu na području bivše Jugoslavije – kaže Leš te dodaje da je u planu i otvaranje prvog muzeja koji bi se posvetio upravo toj gradskoj posebnosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.