Preukusan kolač

Ova baka iz Markuševca zna tajni recept za roladu od sljemenskog kestena

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ova baka iz Markuševca zna tajni recept za roladu od sljemenskog kestena
14.11.2021.
u 08:00
Kesteni pašu uz sva jela, najbolji su, kaže baka, uz divljač, specijalitet su purica i patka punjena kestenom, no bakama s Dolca ipak su najbolji u roladi
Pogledaj originalni članak

Kesteni već dugo vladaju dolačkom tržnicom, a cijena im se kreće od 20 do 30 kuna po kilogramu. I oni su ove godine kasnili, a primjerci su puno manji no inače jer je i na njih utjecala suša. Ipak od prodavača koji na Dolcu nude uglavnom sljemenski kesten, doznajemo da je, usprkos tome što je manji, njegova kvaliteta vrhunska. 

-Na tri kile kestena budu dva ili tri trula i bolesna. Ove godine pucaju od zdravlja. Zdravi su i slatki- veselo će kumica koja na svom pultu nudi ovu jesensku i zimsku poslasticu. Kesten je, kaže, izvrstan u svim jelima. 

-Najbolje paše uz divljač, ali patka punjena kestenima je specijalitet. Kao i punjena purica za Božić - otkriva nam baka bisere svog starinskog jelovnika. Njoj su pak kesteni najfiniji u slasticama pa je podijelila s nama jedan recept za kesten roladu iz prastare kuharice koju joj je poklonio otac kada se prije više od pedeset godina udavala. 

-Napravite tijesto za marcipan od oraha i bjelanjaka. Kestenima ogulite kožu, a onda ih stavite kuhati na pola sata. Oljuštite ih do kraja, sameljete, dodajte malo margarina, može i maslac, šećera, po želji ja stavljam pola kile kestena, dvadeset deka štaub šećera i malo ruma. namažete kesten na tijesto, čokoladni preljev i ukrasite šlagom. Za prste polizat!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.