rezultati ankete

Ovako izgleda prosječan turist koji posjećuje Zagreb

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
turisti - anketa (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
tursiti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
turisti - anketa (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
turisti - anketa (1)
18.09.2013.
u 12:22
Institut za turizam u suradnji s Turističkom zajednicom istražio je koji su im stavovi i kako troše gosti koji dolaze u glavni grad
Pogledaj originalni članak

Prosječan turist koji posjećuje metropolu star je oko 40 godina, ostaje jedno do dva noćenja, dnevno potroši 111 eura na smještaj, hranu i piće te kupnju, a zadržava se uglavnom u centru i starom dijelu grada.

Rezultati su to istraživanja za 2012. godinu Tomas Zagreb, punog naziva “Stavovi i potrošnja turista i posjetitelja Zagreba” koji je Institut za turizam odradio u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Dolaze bez pratnje

– Prvi smo put istraživanjem obuhvatili svih 12 mjeseci u godini, a ne samo one ljetne te je ispitano 1800 ljudi u 17 hotela i četiri hostela na 18 lokacija u gradu – kazala je autorica istraživanja Zrinka Marušić i dodala da su anketirali turiste ponaosob, a u tome su im pomogli studenti. Otkako su počeli istraživati turizam glavnog grada 1998. godine, kada je Zagreb bio grad kroz koji se prolazi i ne pamti ga se, sada je slika posve drugačija. Sada gosti dolaze na kratki odmor u gradu, zbog novih iskustava i doživljaja, zabave i upoznavanja kulturnih znamenitosti grada. Novih gostiju, koji su u Zagrebu prvi put, ima sve više, a u hostelima, kojih se u posljednje dvije sezone otvorilo trideset, takvih gostiju ima čak 78 posto.

Gostiju koji dolaze u pratnji prijatelja sve je manje, a više onih koji dolaze bez pratnje. Uglavnom su to oni koji dolaze poslovno, a najviše odsjedaju u hotelima više kategorije. Kada imaju slobodnog vremena, provode ga u razgledavanju, no obilaze samo atrakcije u najužem centru.

Iako su tamo smješteni i muzeji, te kulturne ustanove nisu na popisu aktivnosti koje turisti imaju u planu obilaska. U muzeje odlazi najviše osam posto gostiju.

Grad skupog prijevoza

– I Pariz ima sto muzeja pa nije svih sto jednako posjećeno. Najinteresantniji su gostima Mimara, Muzej Grada Zagreba, Muzej prekinutih veza, Klovićevi dvori, Arheološki i Muzej suvremene umjetnosti, no i Muzej Dražena Petrovića, onaj posvećen gljivama i granatiranju Zagreba imaju svoju publiku – kaže direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Amelia Tomašević.

Zagreb je, po riječima gostiju, grad s dušom, pun zanimljivosti, živopisan, ugodne atmosfere, otvorenih i srdačnih ljudi, no pun starih fasada, zgrada uništenih grafitima, velikih gužva u prometu, slabe gastronomske ponude, siromašnog noćnog života, skupog javnog prijevoza, s nedovoljno zabavnih sadržaja i slabom ponudom tradicionalnih suvenira.

>> Turisti oduševljeni kad vide svoj lik na razglednici iz Zagreba

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.