Kako preživjeti toplinski val

Pacijentima padne tlak i kolabiraju, a pri padu se i ozlijede vrućina 32 24

Foto: Robert Anić/PIXSELL
23.05.2014., Zagreb - Sparno i toplo vrijeme na zagrebackim ulicama, mnogi su osvjezenje potrazili u parkovima i perivojima, a neki hrabriji osvjezenje su pronasli u parkovskim fontanama. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Thermometer
12.06.2014.
u 12:00
Savjeti: glavu treba pokriti, odjenite pamučnu odjeću koja ne potiče znojenje
Pogledaj originalni članak

Visoke temperature uzrokovale su jučer do 14 sati 15 posto više intervencija Hitne pomoći no što je uobičajeno, a slično je bilo i prekjučer. – Pacijentima padne tlak i kolabiraju, a nerijetko se pri padu i ozlijede pa interveniramo zbog oba uzroka. Bilo je i vrtoglavica, glavobolja, a zbog topline noću i nesanica i razdražljivosti – kaže dr. Marin Buljan, spec. hitne medicine i voditelj terenske službe zagrebačke Hitne pomoći.

Kronični bolesnici

U riziku od visokih temperatura svi su kronični bolesnici, od plućnih do srčanih, njima je disanje otežano, ali i zdravi ljudi trebaju se čuvati, upozorava dr. Buljan. – Najvažnije je neizlaganje suncu, stariji i bolesni ne bi uopće trebali izlaziti od 10 do 18 sati, najbolje je ostati u klimatiziranim prostorima – savjetuje liječnik. Glavu valja pokriti, odjenuti pamučnu odjeću koja ne potiče znojenje i time gubitak tekućine te piti dovoljno tekućine – i do 150 posto više nego što pijemo uobičajeno!

Mjere zaštite u dane toplinskog vala, kad se očekuju temperature do 32 stupnja, preporučuju i ZZJZ Zagrebačke županije, HZJZ i Ministarstvo zdravlja, a preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike.

Bez kofeina, šećera...

Osim izbjegavanja izlazaka u najtoplijem dijelu dana, izbjegavati treba i fizički rad. Djecu i životinje nipošto ne ostavljati u parkiranom vozilu, ni nakratko! Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, šešir široka oboda ili kapu i sunčane naočale. – Pijte redovito i dovoljno tekućine, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće manje obroke,  izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Rashladite svoj dom – sobnu temperaturu držite ispod 32C danju i ispod 24C noću, poručuju. Nazovite i posjetite one koji su sami. Uzimate li lijekove, provjerite s liječnikom kako utječu na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu te zapišite važne brojeve: Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.