Oko obiteljske kuće u Mlinovima malo tko može proći a da ne osjeti miris kolača i slastica.
Na štednjaku Mirjane Turk gotovo svaki dan se topi šećer i radi karamel, prže orasi, miješa čokolada, no i rade kreacije od slastica, pa tako u kući u Mlinskoj 4 stoje i dvije kućice od medenjaka. Ova čokolaterka i slastičarka zanat je pekla u Njemačkoj gdje je položila majstorski ispit. Imala je u Frankfurtu i svoju slastičarnu, a usput se usavršavala u školama u Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji.
No želja za rodbinom i prijateljima u rodnoj Hrvatskoj bila je jača, pa je prije devet godina odlučila vratiti se. I otvorila Slatki mlin. U atipičnu slastičarnicu može se pokucati gotovo uvijek, a vesela vlasnica svakog će ponuditi najsvježijom slasticom. Iako nema stalnu ponudu, nema slastice koju Mirjana ne radi. Bitno je da se naruči unaprijed.
– Ljudi mogu čak i donijeti svoj recept prema kojem ću peći. No radimo i rođendane za djecu, koja ovdje peku kolače, organiziramo cateringe - kaže Turk, dodajući da je najveća gužva upravo sad - pred Božić. Organizira i razne radionice, a na posljednjoj, na kojoj su učile raditi praline, pojavilo se nekoliko djevojaka. Radionica košta 260 kuna.
–Dar je to prijateljica jer znaju koliko volim peći kolače, a praline nisam nikad radila - rekla je Tena Cuculić. I Žaklina Pezić prvi put izrađuje praline, no peče tek jednostavnije kolače.
Ipak, pri kraju večeri kući su odnijele orah-marcipan zvjezdice, lisnati krokant s bademima i čokoladne cappuccino tartufe koje su napravile. Mirjana Turk priređuje i radionice za nezbrinutu djecu i djecu s posebnim potrebama, a u siječnju će organizirati i radionice izrade kolača za roditelje i djecu.
Naprotiv,jako sam neugodno iskustvo imala s doticnom gospodom. Dogovorila sam proslavu rodendana curici a ona me izigrala. Totalno nezainteresirana za rad i izrazito neprofesionalna. Ne preporucujem nikom!!!