Fešta talijanskih delicija ponovno je u Zagrebu, no ovoga puta čak i bogatija. Sajam Italia Fest, nakon što je u Zagrebu već gostovao u travnju, opet je na Europskom trgu i to do 1. studenoga. Zagrepčanima se nudi mnoštvo tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, sireva, slatkiša pa onda i maslina, sušene paprike, inćuna...
Proći pokraj štandova i kušati najfiniji parmezan, sireve koji su odstajali u vinu, mortadelu i kekse taralle iz Apulije sjajan je doživljaj. Gostima iz Italije pomažu i domaći studenti talijanistike koje, kako doznajemo, talijanski gosti pozovu svaki put kada dođu u Zagreb. Ali, na prostoru gdje se nude sicilijanski slatkiši našli smo i jednog Zagrepčanina. Gospodin Željko već osam godina živi u Italiji, tamo se i oženio, trenutačno je u Bologni.
– Obišli smo već cijeli niz gradova i više zemalja. Iako je danas radni dan i tek smo počeli, Zagrepčani se jako interesiraju i kupuju. Posao nam ide odlično, sicilijanske slastice koje nudimo jako su popularne. Ovdje ćete pronaći i proizvode iz drugih talijanskih regija, primjerice, Toskane – kaže naš nekadašnji sugrađanin.
Sicilijanska kasata i bademovi kolači iz Catanije samo su neki od ponuđenih specijaliteta koje se isplati probati, no treba biti spreman i na to da kvaliteta i fini okusi imaju i cijenu. Salama s tartufom stoji 290 kuna za kilogram, paprike punjene tunjevinom ili drugim nadjevom su 350 kuna za kilogram. No, toskanski pršut s paprom stoji 230 kuna za kilogram, što je cijena koju postižu i domaći proizvodi.
Sušenog paradajza ko u prići.Mi nemamo ama baš niti jednog proizvođaća paradajza a niti smokve sušene. A nekad se u svakoj kući u Dalmaciji sušilo. Selo je hranilo grad a sada Todorić hrani selo......Dok god budemo hranu uvozili nema napretka na ovim prostorima...