Prošlog su Adventa lansirali hit-deliciju “street sarmu”, a ove je sezone ekipa iz kućice “T&T” osmislila novi neobičan specijalitet, pripremljen baš za najveću gradsku manifestaciju. Grah s kobasicom u tortilji njihov je ovogodišnji adut, a nadaju se da će to jelo nadmašiti “sarmu to go”, za koju se lani čekalo u redovima, a mnogi su svoj primjerak znali rezervirati i unaprijed. Njihove “specijalitete kuće”, među kojima su i King buncek te pašticada u lepinji, posjetitelji su već jučer mogli kušati u kućici na Tomislavcu.
U zagrijavanje za Advent krenuli su sa još 15 ugostitelja kraj klizališta od tri tisuće kvadrata, a svoja je vrata već otvorio i Ledeni park.
Lampice se pale u 19.45
Živo je bilo i na drugim adventskim lokacijama, kojima su se Zagrepčani jedva dočekali prošetati i prije svečanog otvaranja u subotu. Program otvaranja počinje u 18 sati baš na Tomislavovu trgu, klizačkom predstavom na temu Šume Striborove, a lampice na Zrinjevcu upalit će se u 19.45.
Dotad će mnogi već kušati ono što nude ugostitelji, koji kao da su se natjecali tko će ove godine biti inovativniji. Tražili su načina da vizualno i okusom poboljšaju i kobasicu, koja je u tradicionalnoj ponudi već godinama. Ima onih koje se pripremaju na austrijski način, bit će i janjećih kobasica Marquez, telećih hrenovki Frankfurter, češnjovki s kimchijem, kobasica chorizo...
“Čarobni kutak” kraj Ledenog parka, primjerice, kobasice peče u pivskom tjestu od češnjaka i povrća te ih poslužuje na drvenom štapiću s umakom od senfa, a “Mojo bar” pripremio je svoju pikantnu kobasicu s mrvljenim sirom, nasjeckanom pancetom, kiselim zeljem i sirovim hrenom, koju će nuditi na Zrinjevcu. U tom će parku ove godine kućicu imati i franjevci koji vode Pučku kuhinju Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha, isti oni koji su nedavno podijelili donaciju od devet tona pizza.
– Kućicu su dobili besplatno, a sav prihod ići će za potrebe kuhinje – kaže Slavica Olujić-Klapčić, direktorica Katapult promocije, koja organizira božićni sajam na toj lokaciji. U kućici “Kod fratara” nudit će ono što na Svetom duhu pripremaju već 28 godina, prema tajnim receptima samostanskih majstora kuhinje koji se prenose s generacije na generaciju.
– Samostanska sarma je jedno takvo jelo koje krijepi tijelo u hladnim zimskim mjesecima. Jedno sasvim obično jelo pripremljeno po tajnoj recepturi je i fratarski grah, koji ćemo ponuditi u nekoliko varijanti, s kobasicom i dimljenim mesom. Od slatkoga, posluživat ćemo samostanske lepinjice u slatko-slanoj varijanti, a moći će se kušati i samostanski pekmez rađen po posebnoj redovničkoj recepturi – opisuju svoju ponudu fratri.
Zlivanka i thai kobasica
Na Fuliranju će se, pak, moći probati vijetnamski sendvič Banh Mi, norveški hot-dog, wrap s lososom, zlivanka od kukuruznog brašna, istarske kobasice i specijaliteti od boškarina, danski hot-dog od crvene svinjske kobasice, thai kobasica, uštipci od bakalara, originalni germknedli iz Švicarske, slastice Crispy Oreo, indijski gulaš Vindaloo... Danas od 17 sati na Strossmayerovu trgu počinje i glazbeni program.
– Za prvi dan odabrali su DJ-eve Deana Sunshinea Smitha i Justina Robertsona – poručuju iz Fuliranja. Gelato Sisters zasvirat će već sutra na Adventu na Strossu, a bend Positivo na platou Gradec, u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima.
Video - Postavljanje adventske rasvjete u Jurišićevoj
ajte vise, ne pasu vam kobase, sarme, Advent, politika hdz, cetnici i ustase, piva ili kuhano vino....a kaj bi vi dezurni pljuvaci ustvari htjeli????