SLJEME

Počinju pripreme za Skijaški kup 2005. godine

05.10.2003.
u 00:00
Strme padine Crvenog spusta ublažit će se za slalom skijašica
Pogledaj originalni članak

Na Sljemenu bi se uskoro trebao otvoriti hotel Tomislavov dom, čije je uređenje stajalo oko 21 milijun kuna, a u poduzeću Sljeme-Medvednica okreću se radovima koji su preduvjet dolasku najboljih svjetskih skijašica u siječnju 2005. godine. Raspisani su natečaji za uređenje skijaške staze, nabavu i gradnju infrastrukture za zasnježenje skijaških staza, rekonstrukciju skijaške trosjedežnice i vučnica, nabavu i montažu rasvjete koja bi zadovoljila uvjete noćnog TV prijenosa, uređenje ciljne arene s gledalištem te nabavu zaštitne ograde oko skijališta.

- O zahtjevu za uređenje Crvenog spusta, uklanjanju stabala na dijelu staze te ublažavinju nekih strmina, prema preporuci Svjetske skijaške organizacije (FIS), raspravljat će se sijedećeg ponedjeljka na sjednici Zagrebačke županije. Time ćemo, osim slaloma svjetskih skijašica, dobiti i sigurniju stazu za građane rekreativce - kazao je Dragutin Žiljak, direktor društva Sljeme-Medvednica.

Novi Tomislavov dom, koji je dobio tri zvjezdice, nudi smještaj u 45 komfornih soba, saune, dvorane za fitness, solarij te masažne kupke. U projektu je i sportska dvorana uz obnovljeni Tomislavac, čime bi on postao pravi sportskorekreacijski zdravstveni centar.

FIS zahtijeva i asfaltiranje ceste od Donje Bistre, kojom bi se prevozila TV oprema i gledatelji, što je preduvjet za početak radova na ciljnoj areni. Nedavno je županijska Uprava za ceste izradila troškovnik za buduću cestu od kamenoloma Donje Bistra do dna Crvenog spusta, a uskoro bi se trebalo riješiti i njezino financiranje. Svi navedeni projekti trebali bi biti završeni do kraja sljedeće godine.

- Vrlo je bitno da ZET na vrijeme započne i dovrši novu žičaru od Dolja do Sljemena, koja bi mogla zadovoljiti kapacitete posjeta koji se očekuju za skijaškog kupa. Prema procjenama, samo tom žičarom prevezlo bi se od 10 do 20 tisuća putnika - kazao je Žiljak.

Pogledajte na vecernji.hr