Čuvari ZET-a prate m

Portu najvećeg gubitaša čuvaju u odjeći od 2785 kuna

Foto: Arhiva VL
Portu najvećeg gubitaša čuvaju u odjeći od 2785 kuna
18.11.2011.
u 19:46
Cijena i nije tako visoka jer su to specijalni materijali, koji su nepromočivi pa su zato i skuplji, poručuju iz tvrtke Uriho
Pogledaj originalni članak

Zimska odjeća koju nosi ZET-ov čuvar, odnosno portir stoji 2785 kuna. Naime, do te okvirne računice došli smo prema narudžbenici od 11. studenog ove godine u kojoj je od tvrtke Uriho Zagrebački holding za ZET naručio radnu odjeću u vrijednosti 365 tisuća kuna.

Dvije vrste uniformi

U narudžbu je uključeno 16 artikala, od onih većih poput jakni, vjetrovki, hlača pa do manjih poput cipela, remena i zaštitnog znaka podružnice ZET. Tako je naručena 71 vjetrovka, a cijena jedne je, prema narudžbenici, čak 1015 kuna. To je ujedno i najskuplji komad, nakon kojeg slijede muške i ženske hlače koje po komadu stoje 740 kuna, što si danas rijetki priušte. Par cipela stoji 445 kuna, a naručen je 71 par, muške i ženske košulje dugih rukava su po 240 kuna, a cijena jedne kravate je 110 kuna.

U ZET-u, kako doznajemo, ima oko 80-ak čuvara i takozvanih ophodnika.

Ukupna cijena samo ove narudžbe može se smatrati velikom posebice kad se uzme u obzir da je ZET najveći gubitaš u sastavu Zagrebačkog holdinga. Broji se da kumulativni dug Grada ZET-u iznosi 920 milijuna kuna.

– Evo vidite! I kako da se mi sad odreknemo naših plaća ili prava koje imamo po kolektivnom ugovoru, a koje smo zaslužili, kad oni toliko troše na odjeću samo za čuvare ZET-a – komentar je jednog od Holdingovih sindikalnih predstavnika.

Cijena te radne odjeće je, kaže nam taj sindikalni predstavnik, dogovorena unaprijed, a radnu odjeću, među ostalim, dobivaju svi zaposlenici ZET-a.

– Zaposlenik svake dvije godine ima pravo na novu uniformu. A mora se uzeti u obzir i da se uzimaju dvije vrste uniformi u godini dana, ljetna i zimska – kaže naš sugovornik.

Iz Uriha, koji kreira i izrađuje radnu odjeću za cijeli Holding, a ne samo za ZET, kažu da cijena zapravo i nije pretjerana.

– To su specijalni materijali, primjerice za jakne i vjetrovke, koji spadaju u grupu gore-tex materijala. Mi imamo svoj zamjenski materijal, zove se urihoteks koji je jeftiniji – objašnjava Josip Držaić, ravnatelj Uriha.

Kako kaže Držaić, odlike su gore-texa, tako i urihoteksa, nepromočivost. Jedina je razlika što originalni gore-tex traje malo dulje od Urihova. Stoga i vjetrovka od takvog materijal koja je u Urihu 1015 kuna, inače, kažu stoji oko 2000 kuna.

“Stalno su nam dužni”

– Upravo zato što je naš urihoteks puno povoljniji od originalnog materijala pobijedili smo na natječaju Holdinga da im izrađujemo radnu odjeću – kaže Držaić.

Ipak, situacija na tekstilnom tržištu nije bajna. A kako se pokazalo, ZET i nije dobar platiša.

– Više su nam dužni nego što nam plate robu na vrijeme. Pitanje je isplati li se nama više izrađivati i isporučivati radnu odjeću – razmišlja Držaić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr