Jeste li za skradinske arancine, sočne gyoze ili pak popularnu "desetku u somunu" dok pod vedrim nebom guštate u nekom od kultnih filmova poput "Kuma" i "Doručka kod Tiffanyja", koji se vraćaju na velika platna? Zabava u retroštihu očekuje vas u Parku dr. Franje Tuđmana, gdje se održava 10. izdanje Food Film Festivala. Sve do 7. rujna uživat će se ondje u raznim delicijama uz neke od najpopularnijih filmskih naslova koji su obilježili protekla desetljeća.
"Bubble" vafli i crtić za klince
Desetljeće kasnije obilježio je pak kultni "Kum", koji je na programu sutra, a ponedjeljak je rezerviran za Juliju Roberts i Richarda Gerea u "Zgodnoj ženi". Slijedi drama "Iskupljenje u Shawshanku", u srijedu je na repertoaru jedan od najromantičnijih filmova svih vremena "Bilježnica", a dan kasnije znanstvenofantastični film "Početak". Uspješnica u režiji Yorgosa Lanthimosa nagrađena trima Oscarima "Uboga stvorenja" gledat će se idućeg petka, a festival će zatvoriti drugi dio "Dine". Projekcije počinju u 20.30 sati, a zvuk se reproducira slušalicama koje možete unajmiti za 2,50 eura.
A dok guštate u filmovima, počastiti se možete, primjerice, desetkom u somunu s dodatkom ajvara i luka koja se nudi u kućici Chevap. Porcija stoji 8,80 eura, a za recepturu ćevapa koji su i nositelji certifikata izvrsnosti zadužen je chef Duje Pisac. Skradinski arancini, odnosno pržene kuglice kremastog rižota, specijalitet su kućice Lipo gourmet, a četiri komada platit ćete 11 eura.
– To je tradicionalni skradinski rižoto, kuha se po nekoliko sati i kada se rashladi, formiraju se kuglice koje se paniraju u jajima, brašnu i panko mrvicama. Poslužuju se uz pjenicu od češnjaka i ukiseljeni luk, što odlično balansira okuse – objašnjava chef Dino Bebić. Na jelovniku je i trgana pašticada u mekim bao buns pecivima s dodatkom salate od kupusa, mrkve, hrskavog luka i sriracha umaka, a porcija od tri komada stoji 10 eura.
Počastiti se na Tuđmancu možete i tortiljama s junetinom, Cheddar sirom, pancetom, zelenom salatom, kiselim krastavcima, prženim lukom i Kužina umakom, koje se spremaju u istoimenoj kućici. Cijena im je 9,50 eura, a 50 centi manje platit ćete pileća krilca u BBQ umaku s krumpirićima. Zasladiti se ondje možete, primjerice, popularnim "bubble" vaflima s Kinder Buenom, Nutellom i sladoledom, koji stoje 8,50 eura.
Maštoviti nazivi delicija privući će vas u kućicu Oui Chef, gdje za 15,20 eura možete, primjerice, guštati u "Sirovim strastima", plati složenoj od dalmatinskog pršuta, domaćih kobasica, pancete, livanjskog, zrelog ovčjeg sira i trapista, maslina te namaza od tartufa, a poslužuju se uz focacciu. Nude i sporo pečeni svinjski vrat u brioche pecivu s dodatkom džema od luka, zelene salate, kiselih krastavaca, senfa s medom i ribanog sira, a specijalitet "Kuda idu divlje svinje" platit ćete 9,50 eura. U kućici Smash bar među najtraženijima je pak "Cheese lover" burger, koji odlikuju dva kosana odreska od sto posto junećeg mesa u brioche pecivu s dodatkom četiri listića Cheddar sira, kiselih krastavaca, zelene salate i smash umaka, a cijena mu je 9,70 eura.
Arkadne igre, bela, kvizovi
Quesadille s tri vrste sira s dodatkom korijandera, ljubičastog luka i kremastog umaka idealne su za vegetarijance, a po cijeni od 6,50 eura nude se u kućici Taboo tacos. Na jelovniku je i varijanta s piletinom, feta sirom, tinga umakom i ukiseljenim lukom, a osvježenje ondje možete potražiti i u šarenim koktelima.
Za dodatno podizanje atmosfere zadužena su poznata DJ imena poput Percassija i Kiki B-a, a u sklopu festivala posjetitelji će imati prilike sudjelovati i u kulinarskim radionicama, pub kvizovima, turniru u beli te retro arkadnim igrama. Posjetiti ga možete svakog dana od 18 sati do ponoći, a vikendom već od 14.