tomislav tomašević

Prepoznajete li ga? Danas slavi rođendan, karijeru je počeo kao aktivist, a sada vodi najveći grad u RH

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Prepoznajete li ga? Danas slavi rođendan, karijeru je počeo kao aktivist, a sada vodi najveći grad u RH
13.01.2024.
u 18:40
Tomašević je 2003. godine postao prvi potpredsjednik, a u idućem mandatu i predsjednik Mreže mladih Hrvatske, što ga 2005. godine dovodi u Savjet mladih Vlade RH kao člana. Idućih godina vodi nekoliko višemilijunskih projekata zaštite okoliša koji su financirani iz EU fondova, nakon čega se više uključuje u aktivizam i borbu protiv korupcije, među kojima je i prosvjed 2011. godine u Varšavskoj ulici gdje je uhićen i njegov otac desničar.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas slavi 42. rođendan. Rođen je u Zagrebu, na današnji dan, 13. siječnja 1982. godine. Za one koji prate horoskop jasno im je da je Tomašević u znaku jarac što može označiti tvrdoglavu i upornu osobu. Karijeru je počeo kao zeleni aktivist, a široj javnosti postao je najpoznatiji kada je u lipnju 2021. godine postao zagrebački gradonačelnik.

Gotovo svaki dan je u javnosti, no javnost malo toga zna o njegovom privatnom životu. Tamno plavi sako, bijela košulja i tenisica postali su mu zaštitni znak u mandatu kao i brojni problemi koji iskaču svaki dan, među kojima je ponajveći onaj s otpadom.

Iako se šali da nema nimalo slobodnog vremena, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! kazao nam je u jednom intervjuu kako navečer kod kuće mrzi pratiti politiku, pa umjesto toga čita knjige i gleda serije, a često se uputi na planinarenje. 

– Prije par godina medeni smo mjesec žena i ja proveli na Annapurni. Išli smo do nekih pet tisuća metara nadmorske visine, sve je trajalo nekih dva-tri tjedna. I baš su tada za vrijeme tog našeg medenog mjeseca u Hrvatskoj bili oni prosvjedi “Hrvatska može bolje” pa smo onda u nekom selu jedva našli papir i marker te napravili neki transparent, fotkali se, našli neki internet i poslali odatle, iz Nepala, podršku prosvjedu. Eto, aktivizam je bio prisutan čak i na medenom mjesecu, šaljivo je ispričao Tomašević u intervjuu za Večernji list nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. 

Foto: Privatni album
Tomislav Tomašević Privatno

Ovaj rođeni Zagrepčanin prvih šest godina proveo je u Zapruđu, nakon čega se preselio u Zaprešić. Trenutačno živi na Trešnjevci u stanu od 40-ak kvadrata sa svojom ženom Ivom i psom Boškom Buhom, za koje kaže da su mu velika potpora.

– Supruga Iva i ja još uvijek nemamo djece. Jako se dugo znamo. I ona je principijelna, dijelimo iste vrijednosti. Ne samo da me podržava u svemu što radim već je i zajedno sa mnom u tome. Članica je i Zagreb je naš i Možemo!, dijelimo iste političke vrijednosti i njezina mi je potpora jako bitna – kaže Tomašević.

Iako je i u srednjoj školi pokazao veliki interes za politiku pa se još kao klinac sa 16 godina uključio u Zelenu akciju, ima i završen Fakultet političkih znanosti koji je, nakon ispisa s Pravnog fakulteta, završio u roku. Nakon toga odlazi na Cambridge gdje brani magisterij na temu okoliša, potaknut mišlju da bi naučeno mogao primijeniti i u Hrvatskoj

Foto: Privatani album
Tomislav Tomašević, diploma na Cambrideu

– To mi se činilo kao najširi studij, ali već tada, kada sam išao tamo, išao sam s mišlju – idem se obrazovati kako bih se vratio – istaknuo je.

Tomašević je 2003. godine postao prvi potpredsjednik, a u idućem mandatu i predsjednik Mreže mladih Hrvatske, što ga 2005. godine dovodi u Savjet mladih Vlade RH kao člana. Idućih godina vodi nekoliko višemilijunskih projekata zaštite okoliša koji su financirani iz EU fondova, nakon čega se više uključuje u aktivizam i borbu protiv korupcije, među kojima je i prosvjed 2011. godine u Varšavskoj ulici gdje je uhićen i njegov otac desničar. 

– Zanimljivo da je u Varšavskoj bio uhićen i moj otac o kojem se u medijima piše ističući da sam ja ljevičar, a on desničar. Da, ali otac desničar koji podržava sve to što sam radio protiv Bandića u Varšavskoj do te mjere da je bio među tih 150 uhićenih mirnih prosvjednika u jednom danu, što je povijesni rekord u Hrvatskoj – kazao je.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Iz Tomaševićeve karijere vidljivo je da je njegova strast prema zaštiti okoliša velika, pa tako nakon vođenja programa Instituta za političku ekologiju 2017. godine osniva Zagreb je NAŠ! Predstavlja ga na odlagalištu Jakuševec uz riječi: ''Na ovom brdu počinje bitka za Zagreb'', a kasnije postaje i najaktivniji zastupnik u Gradskoj skupštini s ukupno 528 javljanja u jednom mandatu.

Govoreći o svom privatnom životu u jednom od ranijih interjuva kazao nam je kako mu se tijekom slavlja ipak ne bi omaknula i pokoja Thompsonova pjesma na fešti, referirajući se na raniju snimku Peđe Grbina koji je popio pa u jednom baru u Istri zapjevao Thomposonve pjesme.

– Ne pjevam Thompsonove pjesme iz političkih razloga. Nisam autist u glazbi, volim se družiti s ljudima i ako dođem na svadbu, vjerojatno ću se prije ili poslije dohvatiti mikrofona, ispričao je u šali Tomašević kojeg u društvu zovu "Senf".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
19:23 13.01.2024.

Pravi licemjer. Smanjuje učestalost košnje trave u Zagrebu, navodno iz ekoloških razloga. A koliki je "karbonski otisak" tvojega puta na Himalaju i stalnih letova po cijloj Europi i svijetu?

Avatar razbojnik404
razbojnik404
20:17 13.01.2024.

"karijeru" započeo kao "aktivist"! Zato nam danas Zagreb i izgleda ovako kako izgleda.

Avatar 1/6 u ❤
1/6 u ❤
23:22 13.01.2024.

Nikad više nebuš gradonačelnik!!!