Simpozij

'Prešišat' će nas konkurencija ako se ne držimo svi zajedno

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
'Prešišat' će nas konkurencija ako se ne držimo svi zajedno
06.07.2011.
u 23:15
Znanstvenih je novaka na Institutu "Ruđer Bošković" čak 260, i iako svi uglavnom rade na istome mjestu, gotovo se, kažu, ne poznaju.
Pogledaj originalni članak

 Znanstvenih je novaka na Institutu "Ruđer Bošković" čak 260, i iako svi uglavnom rade na istome mjestu, gotovo se, kažu, ne poznaju.

– 'Ruđer' jest multidisciplinarni institut, no, način rada nije takav – utvrdili su IRB-ovci Vida Čadež, Želimira Filić, Robert Slunjski i Ivan Sović, svi redom i na doktorskim studijima.

Čekanje na posao

No, nisu nezadovoljni jer na samu pomisao da "Ruđer" ne postoji – sledili su se.

Zato je na IRB-u organiziran prvi simpozij mladih istraživača sa svih područja prirodnih znanosti – Znanstveni susreti 3. vrste 7. i 8. srpnja. No, koja je prednost upoznavanja kada postoje baze znanstvenih radova? Problem je, objašnjava Vida, znanstvenica s područja očuvanja mora i okoliša, kad se traži nešto specifično.

– Ne želim da mi se dogodi što i prijateljici u inozemstvu koja je jednu metodu tražila po čitavome svijetu, a uspostavilo se da je postojala dva kata ispod – navodi 27-godišnjakinja.

Iza želje za suradnjom stoji zaljubljenost u taj posao, ali i nastojanje da ostanu konkurentni, da ih ne "prešišaju" znanstvenici iz bogatijih zemalja. A bore se...

– Rukama i nogama! – nasmijala se Želimira, biologinja koja je zadovoljno spomenula kako je na posao čekala "samo dvije godine".

Samo?! Jer u "Ruđeru" zapošljavaju tek najbolje studente s top-preporukama.

– Biologija je specifična, čeka se oko četiri godine – navodi i objašnjava da to ne znači besposličarenje.

– Volontirala sam, radila na projektima... – kaže Želimira, ali, radila je za vrijeme diplomskog studija i s djecom kao instruktorica plesa.

Tako je i Vida održavala ekoradionicu za djecu na Otvorenom učilištu.

– Pisala sam i upute za motornu pilu – prisjetila se.

Robert je pak tijekom studiranja davao instrukcije.

Radio na baušteli

– Ali prije faksa odslužio sam vojni rok i radio jedno vrijeme na 'baušteli' – ležerno je ispričao fizičar Robert.

– Svi imate neobične priče... – zaključio je računar Ivan, u čijoj je generaciji bilo 350 diplomiranih s FER-a, ali je uspio konkurirati za IRB-a.

Dosadašnje školovanje ne bi, kažu, uspjeli dovršiti da nije bilo financijske pomoći roditelja. Nakon doktorskog slijedi postdoktorski. Kad će kraj predavaonicama i ispitima? 

– U penziji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.