FLORAART

Prodavači u lovu na kupce, a djeca na zabavu

08.06.2002.
u 00:00
* Unatoč nevremenu mališani, a i odrasli, uživali su u novim sadržajima dječjeg igrališta - brodu, vlakiću, šahu, "školici"...
Pogledaj originalni članak

Vjetrovito vrijeme ni jučer nije spriječilo ljubitelje cvijeća i bilja da stanu u red za 37. međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, koja se do sutra održava u Boćarskom domu. Stari i mladi kružili su među štandovima u potrazi za živim ukrasima vrta i doma, a inspiracija se tražila u središnjem paviljonu, gdje je dominirao motiv "Šestinama u pohode" i maštovitim kreacijama u parku. Neki su posjetitelji za hladnih naleta vjetra utočište tražili u zatvorenim prostorima, a prodavači su vodili bitku s vremenom.

- Ne znam što bih prije hvatao - biljke, tendu ili kupce - požalio se prodavač na jednom od štandova.

Da se barem više kupuje, a manje "napasa oči", dodao je i krenuo u lov na kupce. Sve što je imalo pridjev mini - imalo je i mini cijene, poput mini petunija ili mini vodenika - i najbolje se prodavalo. Bonsaiji od 250 kuna, sudeći prema prodaji, bili su samo za gledanje. No, ljepota boja i mirisa nije se tražila samo u cvijeću, već i u ogrlicama, mirisnim svijećama i eteričnim uljima, paprenjacima, licitarima i šeširima... u paviljonu u susjedstvu.

Floraart, koji se održava pod geslom "Skladba vrtne ljepote", jučer su prigodno maskirani u cvjetiće pohodili mališani iz obližnjeg dječjeg vrtića "Prisavlje". No, djeci posjetitelja milije je bilo "čeprkati" u vrtu Zrinjevca i saditi cvjetne lončanice, a naročito je veselo bilo na obnovljenom i obogaćenom igralištu Boćarskog.

- Na Floraart dolazim već 30 godina, još otkako je bio na Gradecu. Svaki put je lijepo i drukčije. No, naša je brojna obitelj samo na ulaznice potrošila 120 kuna, 160 na autoput... - veli "baka" Nada Bušić, prva vinkovačka cvjećarica, koja se može pohvaliti i dvjema brončanim medaljama s Gradeca.

Dvogodišnja unučica Petra uživala je na toboganu Boćarskog, kojemu nije odoljela ni mama Gordana Ždrabac sa sinčićima, 6-godišnjim Branimirom i 8-godišnjim Ivanom.

- Na igralištu je prekrasno i često smo tu. Još samo kad bi čuvarska služba radila svakodnevno jer su onda i ljudi pažljiviji - kaže pak djed Ivan Krainc, koji je s unučićima Tinom i Franom obišao i Floraart.

- Ove godine je posebno lijepo. Vidi se da se radilo s dušom - kaže Krainc.

U susjedstvu, poput pravih velemajstora, šah su zaigrali 11-godišnjaci Lovro, Matko i Betim priznajući kako je od šaha bolja još samo košarka, dok se oni mlađi nisu odvajali od novopostavljenog broda i vlakića.

V. Mayer, J. Rak Šajn

Pogledajte na vecernji.hr