Što ima na placu?

Profesorica od povrća s tržnice i uz dodatak prosa priprema ručak

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Profesorica od povrća s tržnice i uz dodatak prosa priprema ručak
17.01.2013.
u 17:00
Na tržnici je uvijek svježe povrće. Isplanirajte ručak za vikend. Cijena namirnica za proso s povrćem (za jednu osobu) – 76 kuna
Pogledaj originalni članak

Bojana Sošić na utrinskoj je tržnici nabavila poriluk, šenon i tikvicu, a opskrbila se i krumpirom te klementinama.

Sastojci:

2 poriluka – 6 kn

1 tikvica – 5 kn

1 šenon – 6 kn

50 g prosa – 2 kn

200 g slanutka iz konzerve – 7 kn

200 g badema – 16 kn

125 g tofua – 14 kn

100 ml Tamari soja umaka – 20 kn 

sol, papar, vegeta 

Cijena namirnica za proso s povrćem (za jednu osobu) – 76 kuna.

Postupak:

Proso oprati, prepeći na dubljoj, suhoj tavi pa dodati 500 ml vode i kuhati na umjerenoj vatri 15 minuta (dok ne omekša). Po potrebi dodati vode. U međuvremenu poriluk i tikvicu narežite na sitne kockice, a potom ih lagano pirjajte na maslinovu ulju, uz postupno dodavanje vode, sve dok ne omekšaju. Šenon (povrće dobiveno križanjem brokule i cvjetače) odvojiti na manje cvjetove i kuhati u ključaloj, slanoj vodi oko 15-ak minuta. Kad bude polutvrd (al dente), ubaciti u posudu s porilukom i tikvicama. Pri kraju dodati slanutak, a dok se sve to pirja i kuha, prepržiti na suho bademe i naknadno ih usitniti do željene veličine. Tofu marinirati u Tamari umaku nekoliko minuta, a nakon toga također prepržiti na tavi. Na kraju se sve namirnice umiješaju zajedno. Servira se nakon što odstoji. 

>>Stanje na placu: mahune 
s junećim mišićem i pire krumpirom

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

OB
-obrisani-
17:36 17.01.2013.

Recept je besmislen jer se upotrebljavaju otrovna vegeta, tofu, bademi i slanutak koji se ne slažu s prosom i stoga ih treba, ako ih već netko voli, jesti odvojeno. Recept je jednostavan: proso (ili neku drugu žitaricu) treba staviti u kipuću vodu i kuhati 10 minuta (rižu nešto duže). Potom posoliti i poškropiti maslinovim uljem. Kao prilog servirati salatu (ili kelj, kupus, krastavce, tikvice, papriku) prelivenu s malo vode, limunova soka, soli, maslinova ulja i jednim začinom (čili, luk, kurkuma i slično). I tako za malo novaca dobivamo prvorazredni obrok!

OB
-obrisani-
17:38 17.01.2013.

Sada sam primijetio cijenu 76 kuna i umalo nisam pao sa stolca. Naime,cijena obroka koji sam upravo opisao iznosi 10 kuna!

OB
-obrisani-
17:31 17.01.2013.

Ha, ha, ispada da je 500 g prosa 20 kuna! A proso iz ekološkog uzgoja u DM-u stoji samo 13 kn. Pa sada vidite tko tu koga...