Pravi mali Betlehem

Pronašli smo najstarije i najljepše jaslice u Zagrebu i okolici

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Žive jaslice
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Žive jaslice
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Žive jaslice
Foto: Privatni album
Žive jaslice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Žive jaslice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Žive jaslice
24.12.2013.
u 10:55
Mnogi ne znaju da se u župi sv. Blaža nalaze najstarije i najvrednije jaslice u Hrvatskoj, napravljene 1916. godine. Mogu se vidjeti samo u božićno vrijeme...
Pogledaj originalni članak

Pravi mali Betlehem postavljen ispred katedrale – žive jaslice koje su izradili mladi iz zajednice Cenacolo – svake godine privuče mnoštvo građana.

U najpoznatijim jaslicama u gradu najviše uživaju djeca koja za ruke vuku roditelje, no od lani su svoj pandan dobili i u zapadnom dijelu grada. Na uglu Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste koze, ovce, kokoši, zečevi, ali i poniji čuvaju jaslice u organizaciji župe bl. Ivana Merza, a najposjećenije u zaprešićkom kraju uskoro bi mogle postati one u obiteljskoj kući Filipčić.

>>Zavirite u najveće žive jaslice u Hrvatskoj!

U Prigorju Brdovečkom svi već znaju da Marin Filipčić posljednja dva mjeseca radi ne samo na jaslicama već i na čitavom Betlehemu. Sve je izradio od stiropora i gipsa, a kako bi stigao jaslice dovršiti do Badnjaka, posljednjih nekoliko tjedana spavao je samo tri sata dnevno, a u izradi pomagali su mu svi ukućani.

Jaslice Filipčić

Još kao dječak, govori obitelj Marina Filipčića, imao je kreativnu crtu te je već u to doba sam izrađivao jaslice. Tada su one, doduše, bile od papira, a uz malog Isusa, redovito su se u njima našli i pokoji bager ili traktor. – Prošle godine odlučio sam napraviti velike jaslice, ali nisam imao dovoljno vremena. Ove su ispale baš kako treba – rekao je Marin koji izrađuje i namještaj.

Šumske jaslice

Planinari mogu razgledati tzv. Šumske jaslice napravljene od drva, na Sljemenu kod Stare lugarnice. Jaslice su postavljene devetnaestu godinu zaredom, a osmislio ih je Herbert Krauthacker iz Uprave šuma Zagreb. Predstavljene su na brojnim izložbama, a 2004. na međunarodnoj izložbi u Rimu od dvjestotinjak izloženih nagrađene su zlatnom medaljom.

Najstarije jaslice

U Župi sv. Blaža (ugao Primorske i Prilaza Gjure Deželića) nalaze se najstarije hrvatske jaslice, postavljene uoči Božića 1916. po nacrtu kipara Vojte Braniša. Smatraju se prvim hrvatskim jaslicama zbog figura obučenih u narodne nošnje. Stoje u velikom drvenom ormaru koji je otvoren u božićno doba, sve do 3. veljače. Mogu se vidjeti svaki dan nakon 17.30.

Špansko-Oranice

I ove godine po drugi put župljani Župe blaženog Ivana Merza stvorili su poseban blagdanski ugođaj, a u jaslicama djeca mogu vidjeti magarca, kozu, ovce, patke, guske, purice, kokoši, zečeve i ponija... Uprizorenje Isusova rođenja odglumit će se 25., 26. i 27. 12. u 18 sati. U subotu gostuju djeca iz doma za nezbrinutu djecu Sv. Josip iz Hrvatskog Leskovca.

Ispred katedrale

Tradicionalne žive jaslice Zajednice Cenacolo na Kaptolu održavaju se čak 14. godinu zaredom. Oživljavat će atmosferu Isusova rođenja sve do 6. siječnja, osim 24. i 26. prosinca te 3. siječnja. Posjetitelji mogu doći između 16.15 i 19 sati. Scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri.

Jaslice u Velikoj Gorici

Tek obnovljene jaslice, nakon prošlotjednog vandalizma, u parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici ponovno privlače pažnju starijih Goričana, pogotovu onih najmlađih koji s radošću, u šetnji s roditeljima, promatraju nove figure svete obitelji, mudrace s istoka i malenog Isusa kojeg čuvaju ovčice i druge domaće životinje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar gladnijura
gladnijura
11:22 24.12.2013.

Ove jaslice iz Sv.Blaža, na prvi pogled izgledaju kao da ona grupa u nošnjama sa lijeve strane dolazi sa kalašnjikovima.