TURISTIČKA TURA PO METROPOLI

Prošetali smo donjogradskim kavanama i saznali sve o tučnjavama, okladama i piscima koji su bili 'inventar'

Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
Zagrreb: 'Kelnerice' prave turističku turu pod nazivom Priče donjogradskih kavana
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
Zagrreb: 'Kelnerice' prave turističku turu pod nazivom Priče donjogradskih kavana
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
Zagrreb: 'Kelnerice' prave turističku turu pod nazivom Priče donjogradskih kavana
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
Zagrreb: 'Kelnerice' prave turističku turu pod nazivom Priče donjogradskih kavana
09.10.2024.
u 09:00
Tura je prilagođena i domaćima i turistima, iduća je na rasporedu 26. listopada u 19 sati, a cijena dvosatnog tematskog obilaska centra je deset eura
Pogledaj originalni članak

Kavana je roman – riječi su to Zvonimira Milčeca, jednog od najpoznatijeg kroničara Zagreba. A priče iz zagrebačkih "romana" odlučile su oživiti Kelnerice. I ne, iza toga imena ne kriju se ugostiteljice, nego dvije ljubiteljice povijesti koje su uskočile u ulogu turističkih vodičica. Iva Horvat i Đurđica Vitković znaju se još iz dana kada su zajedno studirale povijest, a sad su osmislile tematsku turističku turu "Priče donjogradskih kavana" kojom i oživljavaju razne događaje koji su se u njima zbivali.

– Sve je počelo mojom opsesijom kavanama, a njome sam onda zarazila Ivu – pojašnjava Đurđica. Za osmišljavanje ture, dodaje, bilo je potrebno uskočiti u 19. i 20. stoljeće te istraživati i iščitavati velik broj djela, što je trajalo mjesecima. Tura pak traje oko dva sata, a prolazi užim centrom grada. Početna je točka katedrala pa se dolazi do glavnog zagrebačkog trga, gdje je nekada bila Gradska kavana. Ide se potom prema nekadašnjoj Velikoj kavani te kroz Ilicu prođu nezaobilazni Corso i Bauer. Zatim se kreće prema Kazališnoj kavani i onda kroz Masarykovu tura završava na Zrinjevcu. – Zagrepčani vole govoriti o svojim starim kavanama, kako je nekad sve bilo lijepo i uglađeno, no mi to malo opovrgnemo – govori Iva.

Na mjestu današnjeg Hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici nalazila se Velika kavana, a u njoj se najčešće skupljala poslovna klijentela pa je dobila nadimak burza. Zabilježen je, napominju djevojke, i slučaj koji svjedoči da ste u to doba u kavani mogli biti izbatinani kišobranima, a znalo je biti i raznih drugih obračuna. Primjerice, u Kazališnoj kavani, koja je i danas otvorena pod imenom Kavkaz, kamo su zalazili i glumci i kazališni kritičari. – Pa kada bi izašle nepovoljne kritike, to se znalo nimalo gospodski rješavati – kaže Đurđica.

Gotovo kao inventar u kavanama bili su i pisci, koji u to vrijeme nisu puno zarađivali pa su u njima boravili po cijele dane za cijenu samo jednog ili dva pića, često i na dug. Tako je u Corsu, primjerice, Antun Gustav Matoš bio na glasu kao čovjek koji je "...uništio nekoliko plantaža kave i popio nekoliko podruma vina". Baš kao i danas, u kavanama su dane kratili i studenti, a s obzirom na skromna primanja, često su po cijele dane pili jednu kavu. Voljeli su se okupljati oko Matoša te slušati njegove priče i doživljaje, a među studentima koji su tako satima sjedili bili su i Tin Ujević, Nikola Polić, Ljubo Wiesner i Fran Galović. Padale su u kavani Corso i razne oklade, a jedna je rezultirala zračnim letom nad Zagrebom.

VEZANI ČLANCI:

To su samo neke crtice koje možete čuti u turi "Priče donjogradskih kavana", a novitet na turističkoj sceni Zagrepčani su, ističu Kelnerice, dobro prihvatili. Dobivaju, kažu, odlične reakcije, a na kraju svakoga obilaska dijele i poklon-pakete koje su pripremile u suradnji sa Sinergijom i Vintage Photo Souvenirom. – Riječ je o malim firmama koje vode žene i tako podržavamo jedna drugu – objašnjavaju.

Tura je prilagođena i domaćima i turistima, iduća je na rasporedu 26. listopada u 19 sati, a cijena dvosatnog tematskog obilaska centra je deset eura. – Zagrepčanima nudi mogućnost da bolje upoznaju svoj grad. Evo, i ja sam ovdje cijeli život, pa i povjesničarka po struci, a jako puno stvari ne znam i tek učim. Turistima je pak tura uz ovakve priče koje golicaju maštu super način da dožive metropolu, ali i našu tradiciju ispijanja kave – zaključuje Iva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.