SIMULACIJA Evakuacije

Provest će vježbu: Američki zrakoplov i helikopteri nad Zagrebom

Foto: DPA/PIXSELL
Provest će vježbu: Američki zrakoplov i helikopteri nad Zagrebom
15.03.2019.
u 09:21
Scenarij vježbe bit će utemeljen na eventualnom katastrofalnom potresu.
Pogledaj originalni članak

Dva američka helikoptera i jedan zrakoplov prelijetat će Zagreb u nedjelju i ponedjeljak.  No građani ne trebaju biti uzbunjeni jer je riječ o vježbi evakuacije koju provodi veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu uz podršku Vlade Republike Hrvatske i Zračnih snaga Sjedinjenih Država sa sjedištem u zračnoj bazi Aviano u Italiji.

Scenarij vježbe bit će utemeljen na eventualnom katastrofalnom potresu. U sklopu vježbe, veleposlanstvo SAD-a će simulirati evakuaciju dijela svojih zaposlenika uz pomoć Zračnih snaga Sjedinjenih Država kako bi se uvježbala logistika procesa evakuacije. Oko 50 dobrovoljaca veleposlanstva simulirat će evakuaciju.

Dva helikoptera HH-60G Pave Hawk i jedan avion MC-130J Commando II stići će iz Iz zračne baze Royal Air Force Mildenhall, smještene u Suffolku u Engleskoj, u nedjelju ujutro te će u poslijepodnevnim satima izvoditi probne letove iznad Zagreba. Sama će se vježba održati na nekoliko lokacija u i oko Zagreba u ponedjeljak između 8 i 16 sati. I tijekom tog razdoblja zrakoplovi će biti u zraku. 

– Veleposlanstva i konzulati SAD-a diljem svijeta obavezni su provoditi godišnje vježbe za upravljanje kriznim situacijama kako bi zaposlenici bili spremni za prirodne nepogode ili ostale krizne situacije. Ove se vježbe obično provode kroz manje vježbe unutar veleposlanstava i konzulata. Međutim, snažni bilateralni odnosi i suradnja između Sjedinjenih Država i Vlade Republike Hrvatske stvaraju jedinstvenu mogućnost provedbe zajedničke, velike simulacijske vježbe za upravljanje kriznim situacijama u Hrvatskoj – poručuju iz američkog veleposlanstva.

Video - Europska vojska

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

MO
moškov
10:47 15.03.2019.

Zasto u zagrebu...a da nakon ove vjezbe ukinut ce nam vize za 50 godina...ovom vjrzbom nam kazu ...vi ste indijansko pleme zvano croatani....

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:44 15.03.2019.

zahvaljujući sluganskoj politici mogu raditi što hoće ...

Avatar rubinet
rubinet
12:54 15.03.2019.

Američka letala na hrvatskom nebu? Nisam se za to borio. A Bogami isto bih napisao i za ruske vrtolete.