"nestalo"

Ravnatelj u potrazi za ukradenom skulpturom

Foto: ''
Ravnatelj u potrazi za ukradenom skulpturom
06.11.2012.
u 20:34

Djelatnici Kulturnog centra Peščenica obišli su odlagališta metala u potrazi za skulpturom
Pogledaj originalni članak

Obišli su sva odlagališta metala u krugu od pet kilometara, no djelatnici Kulturnog centra Peščenica nisu pronašli ukradenu skulpturu \"Krilo materino\". Kiparica Mila Kolumbatović poklonila je \"Krilo materino\" 1982. godine Galeriji događanja, smještenoj u KCP-u, iz čijeg je dvorišta nestala prošlog vikenda.

– Nadamo se da će onaj tko ju je otuđio ubrzo shvatiti da je materijalna vrijednost skulpture mala, dok je njena umjetnička vrijednost neprocjenjiva. Riječ je o tankom željezu, težine 200 kilograma, čija se cijena kreće oko kune po kilogramu, tako da će onaj tko ju je uzeo dobiti jedva 200 kuna – kaže Boris Križman iz KCP-a. Križman apelira na kradljivce skulpture da je vrate jer kako kaže, strah ga je da skulptura ne završi u Savi kada osobe koje su je ukrale shvate da \"Krilo materino\" nema materijalnu vrijednost.

– Skupljači željeza dovoljno su iskusni da znaju da ovo nije lijevano željezo, koje ima nešto veću vrijednost, već hrpa cijevi – objašnjava Križman, koji se s kolegom danas upustio u lov na skulpturu. Obišli su jedina četiri odlagališta koja rade i tamošnjim djelatnicima podijelili fotografije \"Materinog krila\" te brojeve telefona na koje ih mogu nazvati.

Galerija Događanja Kulturnog centra Peščenica osnovana je početkom 1980-ih godina, a u njoj su izlagali poznati umjetnici, Kožarić, Stilinović, Gliha, Delimar i drugi koji su u to vrijeme bili pokretači novih formi izražavanja na suvremenoj likovnoj sceni. Galerija je potaknula postavljanje javnih skulptura na području Peščenice. Među njima je i skulptura Milene Lah \"Ruka prijateljstva\", postavljena u povodu Univerzijade, koju su također pokušali ukrasti, a koja se upravo obnavlja.

– \"Ruka prijateljstva\" malo je preteška da bi je se moglo tek tako ukrasti, riječ je o nekoliko tona težine – objašnjava Križman. Dodaje kako ga posebno boli to što se kradu umjetnička djela jer riječ je o skulpturama prijatelja KCP-a koja su darovana.

>> Iz atrija KC Peščenica ukrali skulpturu \"Krilo materino\"

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.