promocija

Reklame zabranjene, a sve puno reklama

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.05.2014.
u 14:52
Prema novoj odluci jedino se mogu reklamirati tvrtke i obrti u prizemlju zgrada i to samo iznad svojih objekata.
Pogledaj originalni članak

Više od dva mjeseca na snazi je zabrana reklamiranja na krovovima i pročeljima zgrada na dva gradska trga, Jelačićevu i Petra Preradovića, no središte grada i dalje je prekriveno reklamama.

Probijeni rokovi

Dapače, tek su neke uklonjene iako je donesena odluka da se u hitnom roku trebaju maknuti – sve! No, hitan se rok očito produljio pa tako s krovova nedavno obnovljene zgrade Singer i zgrade Varteks strše dva zadnja zakupljena videozida na kojima se vrte reklame. A kako je poručio gradonačelnik Milan Bandić, koji je odluku i predložio s idejom da grad bude ljepši, oni se neće ni maknuti unatoč tome što odluka jasno precizira da se ukloniti mora – sve.

– Treba vremena da se odluka provede. Neke reklame tamo su više od 30 godina, postoje ugovorne obveze grada, no odluka će biti provedena. Sve će se maknuti osim dva videozida – objasnio je gradonačelnik.

Plaćanje odštete

Kako doznajemo, problem su sudski sporovi koje grad vodi s vlasnicima reklama, a kojima je prije izdao građevinske dozvole koje i dalje vrijede, što pak znači da bi u slučaju njihova ranijeg uklanjanja morao platiti i odštetu.

Građanima, koji su očekivali da će trg dobiti svoj stvarni izgled, pažnju privlači reklama na skeli zgrade na početku Radićeve ulice, a i za nju postoji obećanje da će biti uklonjena.

– Pročelnik gradskog Ureda za izgradnju grada Dinko Bilić obećao mi je da će se ta reklama maknuti do 1. lipnja, što očekujem da će i učiniti. Što se tiče ostalih reklama, također sam dobio odgovor kako se radi na tome da se maknu – kazao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, koji je nedavno bio i u obilasku trga.

A kako ide provođenje odluke o skidanju reklama i koje su sljedeće koje se trebaju ukloniti, od šefa komunalnih redara Mate Kraljevića nismo uspjeli doznati. Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) također smatra da se odluka ne poštuje i kako ne bi smjelo biti iznimki.

– Mislim da ni reklamama ni šatorima nije mjesto na glavnom gradskom trgu jer se na taj način nagrđuje izgled grada. Odluka se očito ne provodi jer se većina njih nije maknula – kazao je zastupnik Stojak.

Prema novoj odluci jedino se mogu reklamirati tvrtke i obrti u prizemlju zgrada i to samo iznad svojih objekata.

>> Već su odavno reklame trebale biti skinute, ali na Trgu strše i nove!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SE
sestrićna
15:50 10.05.2014.

samo se još bandićevi frendovi mogu reklamirati..

SV
svenlov
16:19 10.05.2014.

Kako se izmišljaju problemi u Zagrebu, smijurija!

TR
Trnjanec
15:55 10.05.2014.

Krasno. Video-zidovi su najružnija stvar, a oni ostaju. Joj, da mi je samo primiti Bandića za ručicu i odvesti ga gore do Uspinjače kad padne mrak...