Tehnički muzej

Postali rudari pa pitali: Žive li u rudniku patuljci?

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Foto: Filip Kos/PIXSELL
22.01.2018.
u 14:52
Zabavno-edukativni sadržaj u muzeju nastavit će se, a planiraju se i radionice i igre u kojima će djeca učiti o svemiru, kemiji...
Pogledaj originalni članak

Provesti subotu u rudniku odraslima i nije primamljivo, ali pustolovina u zatrpanom rudniku koja zahtjeva osmišljavanje alternativnog izlaza, dok na putu nailaze na brojna fantastična bića koja otežavaju dolazak do cilja, najmlađima zvuči kao sjajna ideja.

Upravo je takvu igru organizirao Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s pedagozima i dizajnerima igara iz tvrtke Terrible Creations.

– Pustolovina u rudniku osmišljena je na zahtjev Tehničkog muzeja, u dogovoru s muzejskom pedagoginjom Kosjenkom Laszlo-Klemar, kao zabavno-edukativni sadržaj za djecu od pet do deset godina – kazao je Miroslav Wranka iz Terrible Creationsa te dodao da je cilj igre djeci približiti muzejske sadržaje, ali ujedno i poboljšavati motoriku, matematičke vještine i kreativnost. Klinci su tako imali priliku igrati društvenu igru uz strpljivo pedagoško vodstvo Gorana Dimića i Dorijana Strnada, koji su ujedno i kreatori Pustolovine u rudniku. Bacane kockice u pokušajima da se dobije šestica lupale su po stolu, tražilo se kod koga je svjetiljka, a kod koga kramp, a sve s ciljem da se što prije izvuku iz rudnika jer poslije igre uslijedio je obilazak modela rudarskoga okna u muzeju. Neki od mališana su, prolazeći kroz okno, ispitivali roditelje gdje su patuljci iz igre koji žive u rudniku, dok su drugi ponosno govorili kako već znaju da su rudnici mjesta puna ugljena i minerala.

– Mogao bih raditi u rudniku jer bih onda stalno hodao po tračnicama i tražio bih lijepo kamenje – oduševljeno je rekao Hrvoje Gruber (9). Kako bi i Hrvojevi vršnjaci imali priliku probuditi natjecateljski duh i zabaviti se, ali i naučiti što se radi u rudniku, je li ispod zemlje vruće ili hladno te kojim se oruđem služe rudari, suradnja Tehničkoga muzeja i Terrible Creationsa nastavit će se.

– Za radionicu su se mjesta popunila u sat-dva. Prva je to igra za ovaj uzrast, ali daleko od toga da je zadnja. Voljeli bismo u budućnosti realizirati radionice i igre u kojima će djeca učiti o svemiru i kemiji – kazao je Wranka. 

Pogledajte i galeriju SFeraKona: Makete Hogwartsa i originalni štapići iz Harry Pottera

Foto: Promo
SFeraKon
Foto: Promo
SFeraKon
Foto: Sferakon
SFeraKon

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.