Pitanje je vremena kada će 30-ak samoborskih kumica snaći ista sudbina kao i zagrebačke, kojima je zabranjeno sir i vrhnje prodavati na otvorenome. Samoborske kumice trenutačno normalno dolaze na radno mjesto, a voditelj tržnice Franjo Sina Gluščić kaže da nisu dobili službenu obavijest o zabrani prodaje sira i vrhnja na otvorenome.
Iz Komunalca ipak upozoravaju na odredbu Pravilnika o higijeni hrane, prema kojemu prodavači mlijeka i mliječnih proizvoda na štandovima na tržnici moraju imati odgovarajuću opremu i rješenje za održavanje i praćenje temperaturnih uvjeta primjerenih za hranu.
– Svi prodavači koji budu ispunjavali te uvjete moći će prodavati mliječne proizvode, ostali neće dok za to ne stvore uvjete – kažu u Komunalcu, a voditelj Franjo Sina Gluščić napominje da su tržnice obvezne nabaviti rashladne vitrine za kumice koje prodaju sir i vrhnje.
– Ipak, to je velika investicija, a povećat će se i placovina, pa je pitanje koliko će kumica ostati na tržnici – kaže Sina Gluščić.
Na samoborskoj tržnici za jedan metar štanda kumice trenutačno plaćaju pet kuna placovinu, a za dva metra 10 kuna.