OČAJAN POTEZ

Samohranoj majci prijetili oduzimanjem djeteta

04.06.2002.
u 00:00
* Za malog Darija otpušteni redarstvenici na Markovu trgu brinu se više nego njegov otac i mjerodavne institucije
Pogledaj originalni članak

Branka Topolovčan sa svojim jednogodišnjim sinom Darijem Mesarićem, već gotovo dva tjedna prosvjeduje na Markovu trgu. Na takav potez prisilila ju je nezavidna materijalna situacija i gluhoća mjerodavnih za njezine probleme. Umjesto da pomognu samohranoj majci u rješavanju stambenog i materijalnog pitanja, prijetili su joj i oduzimanjem djeteta.

- Moje muke počele su nakon što sam dobila otkaz u "Podravci", gdje sam radila 18 godina. Kada nije bilo posla radnici su morali ići na "godišnji", tako da ga nisu mogli koristiti kako su htjeli. Uzela sam godišnji tijekom 1999., a nakon toga me dočekao otkaz. Tužila sam "Podravku", pa su me tijekom postupka vratili na posao, no kada mi je prošle godine zavšio porodiljni dopust dobila sam otkaz. Od tada nemam nikakvih prihoda - požalila se Branka Topoločanin.

Kako je bila podstanarka, zatražila je pomoć u Centru za socijalnu skrb u Koprivnici, s molbom za rješavanje njezina stambenog i materijalnog pitanja. Umjesto toga Branku Topolovčan otpravili su na neuropsihijatrijski odjel koprivničke bolnice, u kojem je provela tri dana. Tijekom prisilne "terapije" odvojili su je od Darija. Podigla je i tužbu protiv Darijeva oca, koji, iako ga je priznao za svog izvanbračnog sina, ne plaća alimentaciju. Zadnji novac za dječji doplatak dobila je lanjskog listopada. Od tada, prema rješenju područnog ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje u Koprivnici, nema pravo na dječji doplatak, jer tri godine nema prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

- Rođena sam u Hrvatskoj i nisam je nikad napuštala. Žalila sam se i u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Kada sam dobila dopis od Nina Žganeca, otišla sam u Ministarstvo. Tamo me primila Mira Jelavić, koja me je pitala razmišljam li o tome da mi mogu oduzeti dijete? Svoju prijetnju pokušala je ostvariti 9. travnja, kada sam prvi put prosvjedovala na Markovu trgu. Tada su mi pomogli otpušteni redarstvenici, koji ovdje prosvjeduju, tako da je Dario zahvaljujući njima još uvijek sa mnom - rekla je ogorčena majka.

Branka Topolovčan smatra da joj jedino preostaje prosvjed ispred Markova trga. Ističe da ne traži više od onoga što joj pripada po zakonu, te je odlučna da će sa svojim sinom ostati dok se ne riješe njezini zahtjevi. Zahvalna je otpuštenim redarstvenicima, koji su je primili s Darijem i koji za njega se brinu više od njegova oca.

T. Oharek

Pogledajte na vecernji.hr