NE PRESTAJU REAKCIJE

Sindikat prometa i veza reagirao na najavu otkaza u Holdingu: 'Protivimo se popisu viškova, nitko nas nije informirao'

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sindikat prometa i veza reagirao na najavu otkaza u Holdingu: 'Protivimo se popisu viškova, nitko nas nije informirao'
04.01.2022.
u 13:30
Ne smiruju se reakcije nakon što je iz Zagrebačkog holdinga izišao dokument u kojem se detaljno navodi kako je više od 500 radnika u ovome trenutku višak i da se za njih spremaju otkazi. O tome je bilo riječ i na današnjoj press konferenciji gradonačelnika Tomaševića.
Pogledaj originalni članak

Posljednja u nizu reakcija dolazi iz Sindikata prometa i veza Hrvatske koji je izrazio svoj stav u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

"Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) u interesu zaštite prava svojih članova definiranih zakonom i kolektivnim, te individualnim aktima, ali i u ukupnom interesu radnika i podružnica unutar Holding grupe, a radi očuvanja kvalitetnog socijalnog dijaloga, protivi se bilo kojem procesu sačinjavanja popisa tzv. viškova.

Niti smo mi kao predstavnici radnika, niti su radnici sami dobili uvid u plan Holdinga i planove budućeg poslovanja i restrukturiranja podružnica Holdinga. Nismo bili ni informirani o konkretnim detaljima definiranja novih akata o unutarnjem ustrojstvu koji bi bili osnova socijalnog dijaloga u upravljanju ljudskim resursima u Zagrebačkom holdingu.

Ovaj proces je nužno definirati na razini poslovnih jedinica radi sačinjavanja tzv. analitičke procjene sadašnjih i budućih radnih procesa, a tek onda voditi na razini Holdinga dijalog o ukupnim efektima transformacije poduzeća u dijelu u kojem smo kao zastupnici radničkih prava direktno uključeni, a to je zaštita i unaprjeđenje prava svih radnika, odnosno članova SPIVH.

Da bismo uopće mogli voditi socijalni dijalog vezano uz takve analitičke procjene (termin koji ste kao uprava predložili), moramo započeti socijalni dijalog na razini podružnica u pogledu obujma i obuhvata poslova koji su uvjet sadašnjeg obujma poslovanja, ali i utvrditi koji su budući poslovi vezani uz planove razvoja, kako Holdinga, tako i direktora podružnica ili rukovoditelja oko budućeg razvoja. Uvidom u materijale koje ste poslali s podacima za cijeli

Holding i bez poslovnih planova, to nikako nije razvidno. Ono što jest razvidno su kumulativno predloženi viškovi radnika po raznim kategorijama zanimanja za kojima je evidentno da postoji potreba – od čistačica, zaštitara do voditelja projekata i rukovoditelja jedinica.

Dužni smo i spomenuti da kao Sindikat nemamo mandat od svojih članova za plan restrukturiranja koji uključuje umirovljenje ili otkazivanje radnih odnosa, da bi se potom angažirale vanjske službe i servisi.

Ujedno prateći medije i informacije koje je gradonačelnik Zagreba dao u više navrata o lošoj realizaciji EU projekata (grada i gradskih poduzeća), nismo uvjereni da taj tip zanimanja i radnika na istim poslovima ne treba podružnicama.

Napokon, svaki akt o unutarnjem ustrojstvu treba uvažavati osnove razrade zanimanja sukladno potrebi da se i statusno kroz koeficijente i zanimanja radnici stimuliraju za napredovanje u službi. Napokon, nismo dobili na uvid niti jednu organizacijsku alternativu za preraspored radnika u službe Holding sustava. Na kraju, zalažemo se da, ako je potrebno, službe Holdinga budu centralizirane, ali bez otpuštanja jer nakon nekoliko ciklusa takvih preobrazbi u prošlosti ove grupe nismo sigurni, čak štoviše, uvjereni smo da takva rješenja ne doprinose pravim financijskim uštedama, ali sigurno kompliciraju i poskupljuju same procese.

Stoga radi zakonske i sindikalne zaštite članova SPIVH i radnika Holdinga tražimo da se otvori na prethodno iskazani način socijalni dijalog po podružnicama, te da planovi poslovanja, kao i nacrti sistematizacije radnih mjesta po podružnicama, budu početak takvog procesa. Bez takve realne poslovne analitike nismo u stanju očitovati se osim negativno o predloženim sintetičkim mjerama. Naša je misija da se pokušaju provesti organizacijska rješenja da se ljudski kapital zadrži, unaprijedi i kvalitetno vrednuje unutar ukupnog sustava. To je ujedno i strateško usmjerenje naše nacionalne sindikalne središnjice i europske sindikalne konfederacije koje kao sindikat u interesu svojim članova dijelimo." stoji u priopćenju.

Može li šef postati smetlar? Naravno.

– Ovo je neodrživ trend, teško bi Holding uopće opstao – kratko je kazao gradonačelnik i ustvrdio da Holding gubi stotine milijuna kuna godišnje, a dug iznosi više od pet milijardi kuna koje dolaze na naplatu pa je zato pred upravom teško razdoblje.

U međuvremenu nešto detaljnija bila je zamjenica Danijela Dolenec koja je za N1 kazala kako će fokus biti na reorganizaciji i preustroju te da nedostaje vozača i radnika u operativi, istaknuvši time ponajviše Čistoću.

– Je li moguće da se nekome s rukovodeće pozicije ponudi posao smetlara? – pitali su novinari.

Gradonačelnik je odgovorio da je to sasvim moguće i da je brojka od 500 ljudi koji su višak tek prva procjena, a stvarni broj je veći.

Ova odluka, očekivano, naišla je na oštru kritiku oporbe, ali packa je stigla i iz vladajuće koalicije.  – Banalno je reći da će netko iz ureda sjesti u kamion Čistoće – kazao je zastupnik Renato Petek. Odluku su na nož dočekali i sindikati koji tvrde kako se njih ništa nije pitalo.

>> Pogledajte: Zagreb: U Svetoj Klari automobilom udario u betonski zid i završio na krovu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.