USPOREDBA

Školarina oko 25.000 kuna za manje razrede

18.02.2003.
u 00:00
Terenska nastava karakteristika je privatnih srednjih škola
Pogledaj originalni članak

Privatna klasična gimnazija, čiji je ravnatelj saborski zastupnik Zlatko Šešelj, jedna je od malobrojnih privatnih škola u kojima kriterij za upis nije samo platežna sposobnost roditelja. Osim što roditelji moraju svaki mjesec izdvojiti 1660 kuna za školarinu, svaki njihov učenik mora imati odlične ocjene iz osnovne škole, a mora proći i test verbalnih i neverbalnih sposobnosti te opće informiranosti.

- Predrasuda je da privatne škole imaju bolje uvjete i da su opremljenije. Naša su glavna prednost manji razredi, po 15 učenika, u kojima profesor bolje poznaje učenika i može mu individualno pristupiti. Javne su škole veliki sustavi, a nama je lakše uvoditi nove i kreativnije metode nastave - objasnio je Z. Šešelj, dodavši da su najbolje mjerilo kvalitete njegove škole zadovoljstvo roditelja te podatak da se 80 posto učenika te škole u prvom roku upiše na željeni fakultet.

Učenici javne Klasične gimnazije misle da ni u čemu nisu zakinuti u odnosu na svoje kolege iz PKG-a. Profesori se, kažu, jako trude, osmišljavaju brojne akcije i programe koji su zabavni, ali povezani sa školskim programom, poput antičke dramske grupe ili grupe "Putujem i učim".

-Poznato je da Klasična gimnazija već godinama pruža vrhunsko obrazovanje. Nije uvijek sve savršeno, ali je super što ne traže da napamet učimo gradivo - kaže učenica 3. razreda Maja B.

Četrdeset posto više prakse, i to u najprestižnijim zagrebačkim frizerskim salonima, nudi Prva privatna škola za osobne usluge, u kojoj za godišnju školarinu roditelji moraju izdvojiti čak 14.500 kuna. Osnovni je kriterij za upis završena osnovna škola, a đacima koji pohađaju tu školu nudi se rad u malim i suvremeno opremljenim razredima, istaknuo je ravnatelj Ante Gržan.

Vrlo dobar i odličan uspjeh te motivacijaski test uvjeti su za upis u Privatnu ekonomsku školu "Katarina Zrinski". Terenska nastava, poseban program za odlikaše te učenje dvaju stranih jezika po tri sata tjedno prednosti su te škole, koja će kućni budžet isprazniti za oko 25.000 kuna.

A. Bilić, R. Vukadin

Pogledajte na vecernji.hr