Ledeno bijelo vino u orošenoj čaši na štinglu dodatno se hladi voćnim sladoledom na štapiću. Umočen je “naopako”, s drvcem koje viri iz čaše, kako bi onaj tko u poslastici uživa mogao birati – hoće li čekati da se sladoled otopi ili će lizati. Sladoled u vinu nije veliki hit samo u New Yorku, odakle je izvorno potekao. Taj je trend vrlo brzo došao i na ulice hrvatske metropole, a sve više poklonika okuplja u Radićevoj.
Sin otkrio trend “crafta”
U zalogajnici Mio Corazon sladoled u vinu po cijeni od 40 kuna nude od nedavno, a vlasnica Marčela Kolman na ideju je došla prateći trendove izvana.
– Sladoled napravim tako što zaledim pomiješani sok od manga, naranče i jagode – kaže Marčela Kolman, u čijem lokalu se može probati još jedan sličan “desert”. “Voodoo” (koji košta 30 kuna) radi s vinom i plavim Curacaom te na vrh stavi kuglicu sladoleda.
– Još je jedan tajni sastojak, zato se i zove “Voodoo”. Patentirala sam ga, tako da ga se ne može probati nigdje drugdje u svijetu – kaže M. Kolman. Alkohol u sladoled stavljaju i u slastičarnici Orijent, u čijim se vitrinama može naći i onaj od piva. Okus koji su nazvali IPA rade na osnovnoj bazi kao i ostale sladolede no u njega dodaju hmelj i ječam i APA-u od craft pivovare Nova runda.
– Odlučili smo se za tu vrstu jer nakon više ispitivanja on nam se činio najpogodniji za sladoled zbog svoje arome i mirisa. Najveća pomoć bio nam je naš sin Andrija koji nam je, kao poznavatelj i ljubitelj piva, dao niz korisnih savjeta kako istaknuti njezin karakteristični okus – kaže vlasnica Šeherezada Sučević. Za ostale sladolede koriste razne vrste alkoholnih pića, no kao dodatak, a ne za dominantan okus.
Vole i jagodu s acetom
Neobične kombinacije nisu strane stanovnicima Zagreba, koji su se ove sezone pomamili za okusima poput kremšnite, koju nude u “Oranžu” ili jagode s acetom i borovnice s đumbirom koje se mogu naći u “Amelie”. Neki će rado posegnuti za na prvi pogled nespojivim kombinacijama. U “Slatkoj tvornici Medenko” novost su bosiljak s preljevom od jagode i balzamičnog octa, matičnjak s limunom, sorbet od lubenice i menta s crnim ribizlom. Onima koji jedu sladoled, svjedoče zaposlenici slastičarnica, nije problem dati od 9 do 12 kuna za kuglicu, čija se cijena formira s obzirom na kompliciranost izvedbe. Onaj tko ima želju za sladoledom, platit će bez obzira na to koliko košta.
"kombinacije " za dobiti proljev ili zbljuvati se......po ossobitim cijenama .Sredstva za čišćenje su jeftinija u apotekama, a svaka od namirnica-sastojaka pojedinačno u dučanu.....