Arhitektica Mira Trbojević svoje ukućane odlučila je počastiti jesenskim plodovima pa je na trešnjevačkoj tržnici kupila kilogram vrganja koje će pripremiti kao umak za tjesteninu, a podijelila je i svoj recept. Na trešnjevačku tržnicu po svježe gljive za ukusan umak
Sastojci:
1 kg vrganja - 80 kuna
1 kg tjestenine - 5 kuna
150 g maslaca - 3 kune
200 g tvrdog sira za rezanje - 20 kuna
2 jaja - 2 kuna
vrhnje za kuhanje - 5 kuna
3 žlice brašna
sol, papar, peršin
Za 6 osoba
Postupak:
Gljive je potrebno prvo očistiti i izrezati na veće rezance. Skuhanoj tjestenini treba dodati malo maslaca i nekoliko žlica vrhnja za kuhanje. Sve to se lagano promiješa, dodaju umućena jaja i sve se još jednom dobro promiješa. Na ugrijanom maslacu poprže se gljive, doda sol i papar te pirja dok ne ispari polovica vode. Od brašna, vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, soli i peršina skuha se gust umak.
Zatim u maslacem premazanu vatrostalnu posudu složi se jedan red tjestenine, sloj umaka, red izrezanog sira, red gljiva. Na kraju se sve zalije umakom i peče u pećnici 15-ak minuta na 180C.