europski primjeri

Stanari Bruxellesa besplatno parkiraju u svojoj ulici i općini

Foto: Milestone Media/PIXSELL
Stanari Bruxellesa besplatno parkiraju u svojoj ulici i općini
03.04.2014.
u 07:59
U Rimu je cijena parkiranja u strogom centru grada za sat vremena 1,20 eura, u Beču se u 8 okruga parkiranje uopće ne naplaćuje, a u Bruxellesu je, primjerice, sat ispred EU Parlamenta - 1,5 euro
Pogledaj originalni članak

Zagreb bi, prema najavama gradonačelnika Milana Bandića, mogao uvesti naplatu parkiranja na gotovo cijelom gradskom području, čime bi bio rijetkost, barem u europskim razmjerima.

Usporedili smo stoga kakva je situacija u nekim od gradovima, koji su Zagrebu bliski, ili mu mogu biti uzor.

Od 23 okruga u Beču ne naplaćuje se parkiranje u njih osam. Od 1.-9. i 15., na području velike dvorane Stadthalle, i okrugu 20 stanari mogu kupiti godišnju kartu za 120 eura. U udaljenijim okruzima karta za stanare je 90 eura.

Vozači mogu koristiti ljubičastu besplatnu karticu za kratka zaustavljanja (do 10 minuta). U Rimu (na slici) parkiranje u strogom centru stoji 1,20 eura po satu za vozila s dozvolom. Na ostalim mjestima je jedan euro. Parkira li se pola sata, plaća 0,5 eura.

Postoje i mjesta za besplatno parkiranje na najviše na tri sata. Izvan strogog središta parkiranje je besplatno.

U Bruxellesu postoji 19 općina i 19 propisa i cijene se razlikuju po općinama. Zajedničko je da stanari imaju besplatnu kartu u svojoj ulici i općini. Postoje ulice s besplatnim parkiranjem na dva sata, ali moraju istaknuti kad su parkirali. U kvartu blizu EU Parlamenta sat stoji 1,5 eura.

>>Građani i struka: Nigdje u svijetu ne naplaćuje se parkiranje u cijelom gradu

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

SA
samodinamo
08:33 03.04.2014.

U Rimu (na slici) parkiranje u strogom centru stoji 1,20 eura po satu za vozila s dozvolom. -- Kretenu novinarski, kolika je onda cijena za vozila koja nemaju dozvolu koju spominješ? Danas očito svatko može biti novinar u VL!

DO
doktorica
08:59 03.04.2014.

kod nas je Centar i Trešnjevka gdje se sada plaća

Avatar gladnijura
gladnijura
10:15 03.04.2014.

U VG za vozila stanara na parkiralištima ispred zgrada gdje su prijavljeni, je 1kn dnevno i kupuje se na 1 mjesec ili više.