VRBANI III. Najskuplji scenarij Sud u Strasbourgu

Stanari Palinovečke žele okončanje parnice što prije

05.04.2009.
u 23:10
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Večernji list u subotu objavio rezultate mariborske analize vode, cijevi, izolacijske smjese, betona i mrežice, uzetih iz stanova u Palinovečkoj ulici na Vrbanima III, koja nedvojbeno potvrđuje da su zagađenje vode uzrokovali loše izvedeni radovi, pitali smo gradonačelnika Milana Bandića za komentar. Nije želio odgovoriti, no uzrujao se nakon što smo ga pitali o pesticidu atrazinu što su ga slovenski stručnjaci pronašli u slavini iz kupaonice jednog stana.

– Ne želim komentirati nešto o čemu nemam pojma, obratite se Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba. Analiza je pokazala tko je odgovoran za zagađenje, Grad s time nema ništa! – uzrujano je viknuo Bandić. Kazao je i da je zagrebačka voda najbolja u Europi nakon austrijske i pitao nas tko će se njemu ispričati, jer su ga mediji dvije godine optuživali da Zagrepčanima isporučuje zdravstveno neispravnu vodu.

Tko će platiti račune?
Bit će zanimljivo svjedočiti hoće li gradonačelnik napokon poslati račune za neplaćenu vodu izvođaču radova Branku Vojnoviću, jer se zna da je još potkraj kolovoza 2007. cijena dvaju ispiranja cijevi dosegla čak 80.000 kuna. Računi su daleko veći jer je kasnije bilo dodatnih ispiranja, a stanari su, posve razumljivo, odbili platiti račune za vodu jer im ne koristi, osim za ispiranje zahoda.

I dok činovnici odugovlače i pričaju o pravnoj državi koja mora odraditi posao, moguća su četiri scenarija. Za stanare bi najcrnji ishod bio kad bi sud odlučio da nema dovoljno dokaza koji upućuju na krivca za zagađenje vode. Jeftinije i najbrže rješenje bilo bi da braća Vojnović priznaju pogrešku i sa stanarima postignu nagodbu. Povoljno, no skuplje rješenje jest da se iscrpe sve mogućnosti žalbi dok presuda ne postane pravomoćna.

Ročište u srijedu
Najskuplji scenarij za porezne obveznike bit će ako stanari svoja prava ne uspiju zaštititi ni na Ustavnome sudu. Tada će pomoć zatražiti i od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a novac bi se namaknuo iz proračuna. Izvođač radova Branko Vojnović iz Zagrebgradnje ne javlja se na mobitel. Treće ročište u tužbi stanara protiv trojke koja je gradila stanove je u srijedu u Općinskom sudu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr