Šareno, klasično, moderno...

Stara Vlaška postala slatka ulica, pogledajte kakvih sve kolača ima!

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Meet Mia. Mia Salman. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Meet Mia. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Cup Cake. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Amelie. Danijel Novosel. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Fine torte. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Fine torte. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
28.03.2012., Vodnjan - Radnici Elektroistre popravljaju dalekovod nedaleko Kanfanara. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
04.05.2016., Zagreb - Stara Vlaska prozvana Najsladjom gradskom ulicom u kojoj cvjetaju slasticarnice. Slasticarna Cup Cake. Monika Kos i Stela Fortuna. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
10.05.2016.
u 11:24
Četiri su lokala udaljena svega nekoliko stotina metara, ali konkurencije se ne boje jer svaki ima drugačiju ponudu. A navodno se otvara i peti.
Pogledaj originalni članak

Kolači u raznim oblicima poslagani “kao vojnici”, oni s puno šlaga koje čuva stakleno zvono, engleski “sconesi” u piramidi, ljubičasti, zeleni i žuti makaroni, torte čije recepte znaju još samo bake...

Zagrepčani su otkrili novu ulicu u kojoj “stoluje” slatko pa, kada zažele desert, znaju kamo će ići – u staru Vlašku. Unazad dvije godine ta je ulica postala “najslađe mjesto” u gradu. Slastičarnice koje ondje rade udaljene svega nekoliko stotina metara gotovo da ne razmišljaju o konkurenciji. Jer svaka ima drugačiju ponudu. A navodno se, šuška se u slastičarskim krugovima, uskoro otvara još jedna.

Kraljičin desert

Potaklo ih je to da ulicu kao takvu brendiraju pa su s tim prijedlogom izišli i pred Turističku zajednicu. Tako bi prvi put pod tim nazivom ulica trebala biti dio manifestacije “Advent u Zagrebu”.

– Neobična je podudarnost, ali i simbolika, da je u ulici rođen August Šenoa, a njegov otac Alois Schönoa iz Češke se doselio u Zagreb kako bi radio kao biskupski slastičar – govore Stella Fortuna i Monika Kos, prijateljice koje su prije manje od godinu dana Cup&Cake otvorile na broju 45. U njihovoj radnji mogu se probati samo engleske torte.

– Njihovu gastronomiju povezujemo s romantikom. Zato smo u ponudu stavile i torte Mr. Darcy i Elizabeth, prema likovima iz romana Jane Austen “Ponos i predrasude”. A tu je i torta Victoria, koja je dobila ime po kraljici jer joj je to bio omiljeni desert, te Bakewell tart, pun džema od malina i tostiranih listića badema. Vole i engleske “sconese”, bez kojih ne može proći “five o’clock tea”– kažu cure koje organiziraju i čajanke.

U kući u kojoj je Šenoa rođen, na broju 43, slastičarnicu je otvorila Mia Salman. Nazvala ju je “Meet Mia”. Gotovo svi kolači s njezinim su potpisom pa imaju i zanimljive nazive: Cherryberry, Miss Mocca, Amorino, Snow White...

– Najtraženiji je Queen Niki, čokoladni biskvit sa žele-karamelom, mousseom od vanilije i tonke te hrskavim slojem čokolade i lješnjaka. Nazvan je po mojoj najboljoj prijateljici – ističe M. Salman, koja je ove kolače doma počela peći prije godinu dana.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Iako ekonomistica, kada su joj prijatelji i obitelj počeli govoriti da je svaki kolač koji napravi bolji od onog prethodnog, odlučila je otići na doškolovanje na Kulinarski institut u Sisku. Pravi i miniverzije, za što je potrebna tolika preciznost da neke ukrase mora aplicirati pincetama.

Kod nje dolaze oni koji vole moderan pristup, no svi koji preferiraju klasično odu u Fine Torte. U vitrini stoje imotska torta od badema, limuna i maraskina, ledeni vjetar, tiramisu...

– Samo su neke torte moje autorsko djelo, no u one svima poznate unijela sam dio sebe kako bi bile još bolje i ukusnije – kaže Silvija Trbara, još jedna ekonomistica koja se prekvalificirala u slastičarku.

Bademi, vanilija, voće

Najdulje je ondje slastičarnica Amelie, najpoznatija po torti istoimenog naziva s prženim bademima, vanilijom i šumskim voćem, o kojoj je pisao i New York Times.

Kolači u staroj Vlaškoj stoje od 15 do 22 kune po komadu, ali mnogi koji ondje zalaze u simpatično uređenim prostorima slastičarnica o novcu i ne razmišljaju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
12:55 10.05.2016.

sve je to ljepo no prodavati kolacic 5x5cm za 20kn je malo bezobrazno. ali ok svaka roba ima svog kupca pa ko voli da ga se guli neka izvoli

GE
Georgina56
16:22 10.05.2016.

stvarno su kolaci intersantnih recepata i sorti ali preskupi, jednostavno preskupi.prava pljacka na ime devize- biti drugaciji, sto bi odmah trebalo znaciti i bolji.ovo sad ne govorim iz zloce nego iz mog prava kao kupca.zivim u Münchenu i ako tamo na Marienplatzu,u najstrozem centru platim kolac koji je duplo veci od bilokojeg iz Stare Vlaske 2,60E - 3,20 E i to kolaci super kvalitete (Rischart, Woerners ) onda se pitam sto je ovo?prije 10tak dana kupila sam u "Fine torte" prave minijature i platila prosjek 16 kuna ./kom, ali necu vise....

TH
than
02:05 11.05.2016.

Preskupo..... Ali ce ici dok ima naivaca. Ostali ce ili u centre ili lijepo u pivnicu na pivnicki gulas po 30ak kuna...