"Vege-burgeri", energetske okruglice i quiche s tijestom od krumpira samo su dio jelovnika koji su pripremile polaznice kulinarske radionice Akademije zdravog kuhanja. Poduku kuhanja s namirnicama bez mesa organiziraju portal Dobar tek Spar, Ordinacija.hr i Centar za kulturu prehrane u Nazorovoj 18 gdje se radionice i održavaju.
Pašteta od oraha
Ovoga tjedna kuhalo se na temu "Zdravo, vege, brzo", a u siječnju će tema biti "Bez glutena i laktoze, molim". Polaznice na poduku iz kulinarstva motivirao je nedostatak ideja u vlastitoj kuhinji. Žele dobiti inspiraciju u sastavljanju svakodnevnih jelovnika. Voditeljica radionice Vanja Varga s njima je pripremala jela od doručka do deserta. Pekle su smeđe kifliće s maslinovim uljem i pripremile paštetu od oraha.
Idealan spoj za doručak. V. Varga objasnila je da je prehrana bez mesa zahtjevnija jer je nužno više voditi računa o namirnicama koje se konzumiraju te planirati prehranu kako bi se u organizam unijelo sve što mu je potrebno.
Možda tata počne jesti
Nikolina Mošmondor je vegetarijanka već petnaest godina, a u Nazorovu 18 došla je da "upije" neku od ideja koju će primijeniti pri osmišljavanju zimskih, zasitnih jela.
– Ovo mi je prva radionica, došla sam jer želim nešto naučiti. Iz prehrane sam izbacila ugljikohidrate i slatko pa mi ponestaje ideja u smišljanju jelovnika – kazala je Nikolina koja je na radionicu nagovorila i Vanju Ivanec. Ona je, pak, priliku odlučila iskoristiti ne zbog sebe, jer ona ne radi iznimke u hrani, već zbog oca.
– Tata je vegetarijanac i nikada ne jede što skuham pa se nadam da ću nakon radionice napraviti nešto samo za njega što će mu se svidjeti – kazala je Vanja.
Radionice Akademije zdravog kuhanja su ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati. Cijena je jedne radionice 150 kuna.