donosimo odgovore

Što su tipizirani boksovi, kome trebaju i zašto ih neki moraju ugraditi, a drugi ne. Donosimo veliki vodič!

Što su tipizirani boksovi, kome trebaju i zašto ih neki moraju ugraditi, a drugi ne. Donosimo veliki vodič!
12.10.2022.
u 18:30
Donosimo odgovore na glavna pitanja o stavljanju kontejnera i kanti pod ključ, što je još jedna obaveza koju nalažu nova pravila o otpadu
Pogledaj originalni članak

Nakon centra, kante i kontejneri će se uklanjati s javnih površina i u ostatku metropole, najavio je nedavno gradonačelnik Tomislav Tomašević. Oni koji to mogu moraju ih smjestiti unutar nekretnine ili u dvorište, a nemaju li takvu mogućnost, obavezni su o svom trošku financirati ugradnju tipiziranih boksova. Tema je to oko koje i dalje ima brojnih nedoumica, stoga donosimo odgovore na ključna pitanja.

1. Što su tipizirani boksovi i zašto ih moramo ugraditi?

Kao i podzemni spremnici, boksovi su način da se s ulica maknu kante. Plave vrećice odlažu se u kante i kontejnere za miješani otpad koji se nalaze u zaključanim smetlarnicima i podrumima, haustorima, ograđenim dvorištima i tipiziranim boksovima. Trećim osobama dostupnost mora biti onemogućena. Oni koji otpad ne mogu držati unutar nekretnine dužni su ugraditi tipizirane boksove, odnosno posebne "kaveze" u kojima se otpad može držati pod ključem. Izgled boksova standardiziran je za cijelo zagrebačko područje.

2. Kako do njih i tko to treba financirati?

Predstavnik stanara Čistoći najprije treba predati zahtjev o potrebi smještaja spremnika na javnoj površini. Nakon dobivenog pozitivnog mišljenja podnosi i zahtjev za izdavanje rješenja za gradnju tipiziranog boksa na površini javne namjene. Bokseve na javnoj površini financiraju suvlasnici zgrada putem zajedničke pričuve. Grad u tim slučajevima omogućuje besplatno korištenje javne površine. Ugradnja boksova još nije počela, a dio Zagrepčana buni se protiv te obveze.

3. Zašto u centru Grad ugrađuje spremnike, a ostali moraju plaćati boksove?

Dvostruki kriteriji za centar koji podzemne spremnike dobiva besplatno i za ostatak grada gdje se ugradnja posebnih, tipiziranih spremnika plaća iz pričuve razlog je pobune u nekim mjesnim odborima. U jednom od rijetkih istupa o toj temi Tomašević je poručio da Grad nema novca svima platiti ugradnju spremnika te kako bi to bio dugotrajan proces, a kazao je i kako su boksovi zapravo "nužno zlo".

4. Do kada se s javnih površina izvan centra moraju ukloniti kante i kontejneri?

Takvog roka zasad nema jer su u Gradu svjesni da je Zagrepčanima potrebno vrijeme prilagodbe na novi model te da spremnike stave pod svoju kontrolu. Nakon što se situacija stabilizira u centru, najavio je Tomašević, krenut će se s uklanjanjem spremnika u drugim dijelovima grada.

5. Koliko je stiglo prijava za tipizaciju boksova i koliko ih je ugrađeno?

Grad je zasad zaprimio nekoliko stotina zahtjeva za izdavanje rješenja o postavljanju bokseva na javnu površinu, a izdano ih je oko 200. Sve pojedinosti o pravilima za boksove nalaze se na stranicama Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva i na Čistoćinoj podstranici ZG vrećice.

6. Koja je njihova realna cijena?

Iako su se u medijima pojavile informacije da tipizirani boksovi koštaju i do 200.000 kuna, iz Čistoće to demantiraju. Okvirna procjena cijene izrade tipiziranih boksova, prema ranijim istraživanju tržišta koje je proveo GSKG, kretale su se od 20.000 kuna.

7. Kako teče proces boksiranja od prijave suvlasnika i odobrenja Grada nadalje?

Gradski ured za obnovu, izgradnju i prostorno uređenje predstavniku suvlasnika izdaje rješenje kojim odobrava korištenje javne površine za smještaj boksova. Nakon toga može se zatražiti ponuda za izradu boksova. Na stranicama GSKG-a dostupan je popis desetak izvođača koji proizvode tipizirane boksove, a navedeni su i brojevi telefona. Ondje su dostupni i svi obrasci koji su potrebni za ispunjavanje dokumentacije.

8. Kojim zgradama trebaju boksovi?

Samo onima koje nemaju mogućnost smjestiti svoje spremnike za otpad unutar nekretnina, a to će ispitati i svoje mišljenje dati stručni timovi Čistoće i Grada koji već mjesecima provjeravaju stanje na terenu. Timovi pregledavaju nekretnine, odnosno njihov vanjski, dvorišni i unutarnji prostor. Ako nakon takvog pregleda utvrde da zaista ne postoji mogućnost smještanja spremnika unutar nekretnina ili u slučaju da bi spremnici unutar nekretnina onemogućavali prilaz vozila i pražnjenja spremnika, odobrava se postavljanje spremnika na javnu površinu. Stručni tim određuje i mjesto na kojem će tipizirani boksevi biti postavljeni, a potom je za njih potrebno ishoditi rješenje od nadležnog gradskog ureda.

9. Što je s onima koji su već ugradili boksove koji nisu tipizirani?

Spremnici koji su ranije postavljeni na javnu površinu, a onemogućavaju pristup trećim osobama neće se uklanjati, kažu u Gradu.

10. A što će biti s onima koji odbijaju ugradnju boksova?

U slučaju da i nakon upozorenja korisnici ne ispunjavaju ili neuredno ispunjavaju obveze koje su propisane Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, pristupit će se izricanju ugovorne kazne koja iznosi između 500 i 1000 kuna.

11. Što je sa zgradama koje kontejnere imaju na svojim česticama, odnosno nisu na javnoj površini?

Takvi korisnici nisu dužni imati tipizirani, već mogu postaviti boks ili zatvoriti spremnike po vlastitim željama i mogućnostima. Važno je da ih imaju pod kontrolom kako bi onemogućili pristup trećim osobama.

12. Proces prijava traje već mjesecima, koliko Zagrebu zapravo treba boksova?

Predano je oko 5000 zahtjeva za izdavanje mišljenja o mogućnosti korištenja javne površine za postavljanje spremnika. U više od 50 posto slučajeva korisnici su ipak odlučili spremnike smjestiti unutar nekretnine. U nekim četvrtima, primjerice Črnomercu, taj se broj penje i na više od 60 posto. Neslužbeno smo doznali i da je trenutačna procjena Čistoće da gradu zapravo treba oko 800 boksova.•

KANTE VAN IZ CENTRA

Kreće novi režim, Zagrepčani se boje kazni i kaosa: 'Pa bit će to katastrofa, sad kad nam vrećice preplave centar'

Barcelona, London, Bruxelles. Prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, u ovom će se prestižnom društvu naći i Zagreb kada u subotu na snagu stupi novi model odvoza otpada. Bit će i još bolji jer u spomenutim gradovima otpad odvoze dva–tri puta tjedno, a u nas će to, barem u centru, činiti svaki dan osim nedjeljom. A u subotu navečer, kada novi režim stupi na snagu, ulice u središtu metropole zaplavit će ZG vrećice koje su oni koji svoje kante i kontejnere nisu smjestili unutar nekretnine obavezni odlagati na javnim površinama sve dok im Grad ne izgradi besplatne podzemne spremnike. U protivnom, slijede kazne, i to rigorozne, zaprijetio je Tomašević. A najnovija odluka, očekivano, naišla je na kritike većine stanara centra.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:14 13.10.2022.

Za sve zaposlene (dakle za većinu građana koji se razlikuju od aktivističkog načina života) nemoguće je držati spremnike pod kontrolom kako to govori gradonačelnik, između ostalog i zato kaj su termini odvoza jako varijabilni. Nekada otpad pokupe u jutro, nekada poslije podne, nekada po noći, a nekada ga uopće ne pokupe. Građani na taj način mogu jedino prije posla otključati bokseve i na večer ih ponovno zaključati, jer si nitko ne može priuštiti cjelodnevno dežuranje kraj njih. To automatski znači da će boksevi cijeli dan biti dostupni bilo kome i u njih može bilo tko ubaciti bilo što.

Avatar Hazl113
Hazl113
19:45 12.10.2022.

Kao prvo ako se u centru grade podzemni spremnici besplatno, onda svi drugi van centra moraju dobiti te tipske spremnike besplatno. Pa svi plaćamo isti prirez. Nema tu građana prvog i drugog reda. Svi moramo biti ravnopravni. Ono što se stalno pitam zašto nismo kao velika većima bradova u Europi izabrali bacanje smeća u vrećice u određeno vrijeme kao sada centar. A što se tiče eventualnih kazni, ona mora biti prikazana na posebnoj uplatnici i pitram se koja će budala platiti tu kaznu. jednostano ne može biti kriva jedna osoba, ako krivnju napravi druga.

ZP
zeljko.posaric.9
23:23 12.10.2022.

U cijelom Zagrebu, osim naj užem centru kontejneri i kante su prepune smeća. Tolko da sad stavljaju vreće smeća okolo njih. ZG vrećica niti od korova.