život uz rijeku Savjetovanje o korištenju Save

Studenti žele i stambene otoke na Savi

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Studenti žele i stambene otoke na Savi
05.12.2014.
u 13:00
Na Arhitektonskom fakultetu stalno "treniraju" moguća rješenja gradnje uz rijeku, od kuća do nebodera
Pogledaj originalni članak

Kako se može urediti rijeka Sava, raspravljali su jučer stručnjaci u svojim izlaganjima i panel-raspravama na 4. savjetovanju o uređenju i višenamjenskom korištenju rijeke Save u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Kako to rade u Ljubljani

Tako se razrađivala tema zaštite od poplava, obnovi i razvoju plovidbe, luci i riječnom turizmu na Savi, no i koji je urbanistički aspekt uređenja rijeke.

– Potrošili smo 7,4 milijuna eura da bismo izradili dugoročni strateški plan, koji je prihvatila i Vlada. No uz Savu smo uredili šetališta, napravili hipodrom, prostor za piknik, a nadamo se razviti i plovidbu turističkim brodicama – rekao je Miran Gajšek iz Grada Ljubljane, dok je profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Ljubomir Mišćević dodao da je i Hrvatska prije 12 godina provela međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za rješenje prostora uz Savu u Zagrebu. Nije se daleko stiglo s provedbom zbog nedostatka novca.

– Izabrana su tri jednako vrijedna rješenja, u sklopu kojih bi Sava bila središte grada. Među ostalim, i čitava Vlada preselila bi se na obalu Save iza zgrade HRT-a – rekao je Miščević koji sa svojim studentima, kako kaže, "trenira" moguća rješenja izgradnje uz samu rijeku.

Kuće – mostovi

Tako su na jučerašnjem skupu predstavili projekte i makete studenata Vlade Bandura i Leone Kordiš.

– Stambeno naselje stavila sam u korito Save, na otoke u blizini Bundeka. Svaki je stan koncipiran kao kuća, a do njih se dolazi privatnim brodicama, koje bi stanare dovodile do samog ulaza u zgradu – rekla je Leona Kordiš, studentica 5. godine.

U sklopu drugog projekta veliki je neboder smješten uz rotor na Jadranskoj aveniji. Sa studentima projektiraju i razne oblike kuća – mostova i kuća na pontonima.

>>Hrvatska od Junckera traži da EK financira 'Zagreb na Savi'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

VI
Vito
15:03 05.12.2014.

Studenti žele i stambene otoke na Savi _________ Uvjeren sam da ti studenti nisu iz Osijeka _________ Tko noramalan želi u stanu imati komarce???? ________ A ovi žele graditi kuće na vodi kako bi komarci imali što više mjesta za razmožavanje

Avatar rajetin
rajetin
15:03 05.12.2014.

Ovo s otocima je vrlo retro. Sjećam se, 1964 su također išli doma čamcima.

VI
Vito
15:28 05.12.2014.

"Sve" je to lijepo, ali... _____ Uvijek postoji taj "ali" _______ Zagreb "stoji" na 93 metra šljunka ispod rijeke Save ______ Tako da pitam arhitekte - kako riješti šljunak, a da pri tom ne stradaju stanovnici ostatka Zagreba???? _________ Uz to rijeka Sava je kod Podsuseda 23 metra viša nego kod mosta Mladosti. ________ "Mali" problemi su zbog toga i "zapeli" kad su počeli "graditi" brane za hidroelektrane pa sad pokušavaju te prirodne činjenice "spremiti pod tepih", samo kako bi dobivali novce za "nagrađene projekte". _________ Budući se to sve "zaboravlja", lako je svako malo napraviti nekakav novi plan za izvlaćenje novca iz gradske i državne blagajne.