Gundulićeva

Svaka kiša obitelji Šantek nagovještava novu katastrofu

Foto: Marko Čubrilo/VLM
gundulićeva
Foto: Marko Čubrilo/VLM
gundulićeva
Foto: Marko Čubrilo/VLM
gundulićeva
Foto: Marko Čubrilo/VLM
gundulićeva
01.08.2010.
u 19:27
Svakodnevica obitelji Šantek nakon kiše: vlaga, smrad, pljesnivi zidovi, mokri parketi i namještaj... Tko tu može živjeti?
Pogledaj originalni članak

Od kada je prije tri godine obnovljena Gundulićeva ulica, obitelj Šantek nakon svake jače kiše mora bježati iz preplavljenog suterenskog stana na kućnom broju 33. Stan u koji je obitelj uselila prije 32 godine nikada nije plivao, no to se promijenilo nakon “modernizacije” odvodnih cijevi.

Vlaga, smrad...

U stan od 40-ak kvadrata i dva tjedna nakon poplave nije moguće živjeti. Vlaga, smrad, pljesnivi zidovi, mokri parketi i namještaj... Uobičajen je to scenariji nakon pljuska kojem Božidar Šantek sam ne uspijeva stati na kraj.

- Sin i žena su pobjegli kod moje punice, a ja sam ostao sam u stanu. Strepim i čekam. Ovo više nije za izdržati - rekao je Božidar koji noći najčešće u dvorištu, bez krova nad glavom.

- Kad zahladi uzmem si još jednu deku ili zatražim pomoć od prijatelja. Prvih nekoliko dana spavao sam u autu nedaleko od stana - ogorčen i ujedno bespomoćan je bio Šantek.

- Svi parketi su se digli, svi kućanski aparati su uništeni, televizori, sve mogu baciti - dotučen je Šantek.

Neuspjela modernizacija

- Miramarska je za nas pogubna. Kada se ona preplavi pola Gundulićeve pliva, a ni šteta nije mala. Ovaj će put sigurno biti negdje oko 20 tisuća kuna, sve to jer nema “klape” kako bi se zaustavio povratak vode - objašnjava Šantek.

 

Kada je voda prodrjela u stan, što se dogodilo u manje od pola sata na 92 je dojavio kako treba pomoć, no vatrogasci nisu mogli pomoći jer struje u tom trenutku nije bilo tako da su nedovršenog posla napustili stan. Šantek je zatim sam, lavorom i krpama krenuo u borbu s vodenim valom, no cijela situacija mu je prerasla preko glave.

- Najradije bih pobjegao daleko od ovoga. Ovo je prešlo sve granice, no nemam kamo otići - žalosno je zaključio Šantek.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

VI
Vito
07:53 02.08.2010.

Potpuno normalno. Nije jedini. Samo pogledajte koliko vozila za odštopavanje ide po centru grada nakon kiša. Razlog? Jeftinija gradnja. Kako? Umjesto da su cijevi postavili na dubinu na kojoj su bile, podignuli su ih za cijeli metar, 100 centimetara i to je dovoljno da se oborinske vode ne kreću dovoljno brzo. Kad je to došlo do izražaja? Nakon zatvaranja starog \"drekrivera\" i otvaranja novog GOK-a čije je dno metar više od starog kanala. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je izgrađeno mnogo višekatnica izvan središta Zagreba, a da se niti jedna kanalska cijev nije zamijenila širom. Što je još jedan uspornik koji podiže vodostaj u stogodišnjim cijevima po središtu Zagreba. Zato i dalje birajte takvog gradonačelnika i borite se da ostane na vlasti neizlaskom na referendum o njegovoj smijeni. Kako stara poslovica kaže - izvana gladac, iznutra jadac. Prevario vas zamjenom asfalta kako bi ga birali, jer vam je dao nešto novo. Sad imate/imamo - to novo počelo naplaćivati lažnog brižnog.

DA
dahna
18:06 02.08.2010.

Ima nas jos koji stradamo zbog nemarnosti grada.Od kad je preuređen Kvaternikov trg mi sjeverno stradavamo od poplava odnosno od zbog ne protocnosti Kvatrica voda se vraca.Lani osnosno 26.5.2009 kad smo bili poplavljeni gradonacelnik je obecao obestecenje......Ni lipe nismo dobili......jer nije ni planiran u financijskom planu za ovu godinu.

VI
Vito
08:40 06.08.2010.

Ajde novinari, otiđite danas i slikajte što je gradonačelnik napravio građanima takozvanim uređenjem središta Zagreba.